Maslina - pionir u pomlađivanju

Ekstrakti masline i maslinovo ulje jačaju otpornost kože i štite je od preuranjenog starenja. Vole ih i koža i kosa i nokti...

Blagotvorna za svaki tip kože

Od koštica, preko plodova, sve do listova punih vitalnosti, ovo se kvrgavo, mediteransko stablo koristilo u tretiranju ljepote i zdravlja prije više od četiri tisuće godina, još od drevnih Grka. I danas pruža jednako plodonosno rješenje za regeneraciju i mladolik izgled kože i kose. Zahvaljujući svojim ljekovitim komponentama koje joj služe za samoočuvanje, maslina se uspjela održati tisućama godina na škrtoj zemlji, odolijevajući sušama i vjetrovima, stoga ne čudi da njezin golemi potencijal kozmetička industrija rabi i u moderno doba.

Pomlađujuća svojstva maslinova ulja proizlaze iz brojnih znanstvenih dokaza o tome da je mediteranska prehrana – bogata ovim zlatnim uljem, kako ga je Homer prozvao – najbolji način za održavanje zdravlja, vitalnosti i dugovječnosti. Zbog bogatstva moćnih antioksidansa, koji regeneriraju stanice i štite kožu od preuranjenog starenja, kozmetika od maslinova ulja je blagotvorna za gotovo svaki tip kože.

Ljekoviti sastojci

Fitosteroli potiču zacjeljivanje kože, a skvalen, koji se inače prirodno nalazi u koži i održava hidrolipidnu barijeru, dovodi kisik do svih stanica, čime neizravno potiče proizvodnju za kožu važnog koenzima Q10. A vitamin E i fenolni spojevi, „loveći“ slobodne radikale, sprečavaju nastanak bora i drugih znakova starenja.

Posebno se ističe hidroksitirosol, jedan od rijetkih spojeva fenola koji se nalazi upravo u maslinovu ulju, jer osim što pomaže u prevenciji oštećenja kože koja su nastala djelovanjem slobodnih radikala, prema nekim znanstvenicima, prevenira i nastanak karcinoma.

Izvor esencijalnih masnih kiselina

Zbog ovako moćnog antioksidativnog djelovanja, japanski istraživači s medicinskog sveučilišta Kobe otkrili su njegovu blagotvornost u korištenju nakon sunčanja. Premda maslinovo ulje ne štiti od UV zraka, prema njihovim rezultatima, mažete li kožu visokokvalitetnim maslinovim uljem nakon boravka na suncu, smanjit ćete rizik nastanka tumora kože, a to objašnjavaju njegovim antioksidativnim učinkom koji neutralizira štetna UV zračenja.

Maslinovo je ulje cijenjeno i kao koncentrirani izvor esencijalnih masnih kiselina, uključujući oleinsku, palmitinsku i linolensku. Najbolji indikator manjka ovih zdravih masnih kiselina u organizmu je upravo koža jer ih ona prva gubi, zbog čega će joj nedostajati mekoće i vlage. Zato je maslinovo ulje, ističe kemičarka i fitoaromaterapeutkinja Dubravka Gabrić, savršen izbor za njegu suhe i dehidrirane kože, kose i noktiju.

maslina, sapunHladno prešanje

„Što se tiče blagotvornosti masline, kad je riječ o koži, idealno je maslinovo ulje koje se dobiva hladnim prešanjem njezinih plodova“, ističe fitoaromaterapeutkinja, dodajući da za maslinovo ulje vrijedi pravilo: što je gorče, to je bolje i ljekovitije.

„Maslinovo ulje prvenstveno se koristi za njegu suhe i zrele kože jer se sporije upija od nekih drugih ulja (npr. od marelice i badema), ali ujedno pogoduje mješovitoj (ne masnoj!) i osjetljivoj koži jer smiruje upalne procese, svrbež i osipe. Također je odlično u pakunzima za suhu kosu i za jačanje noktiju.“

Ekstrakt lišća

Uz ulje, u kozmetici je čest sastojak ekstrakt lišća masline, koji također ima antioksidacijski i regeneracijski učinak.

Iako je malo blaži od ulja, vrlo je učinkovit. „Kreme za lice i mlijeka za tijelo na bazi ekstrakta maslinova lista također štite kožu i sprečavaju njeno isušivanje, omekšavaju je te hidratizirajućim učincima poboljšavaju njenu čvrstoću i elastičnost“, navodi fitoaromaterapeutkinja Gabrić, dodajući kako se od masline u kozmetici još koriste i mljevene koštice kao sastojak pilinga za tijelo.

Domaći kozmetički brendovi s maslinom

Iako su najveći svjetski proizvođači maslinova ulja Španjolska, Italija i Grčka, a brojne su se kozmetičke kuće obogatile na tom žutozelenom ulju, hrvatski se kozmetički brendovi, i to uglavnom male obiteljske proizvodnje, polako priklanjaju tom trendu. Jedno je dalmatinsko obiteljsko gospodarstvo od ulja iz vlastitog maslinika, na škrtoj zemlji padina Biokova, u Tučepima, stvorilo Sapuneriju Rustiku, brend prirodnih, biljnih sapuna od ekstradjevičanskog maslinova ulja koji su izvrsni za kožu sklonu alergijama.

Na tom je putu i šibenski obrt Sapunoteka, čiji su sapuni, losioni za tijelo, pilinzi i kreme za ruke bazirani na hladno prešanom domaćem maslinovu ulju iz Šibensko-kninske županije, ali i drugim autohtonim sastojcima kao što su stonska sol i eterično ulje lavande. No, većina ovakve kozmetike iz OPG-ova prodaje se putem web shopova i nije dostupna u širokoj potrošnji. U tome se izdvaja komercijalno raširenija prirodna kozmetika Biomedis, koja je prije deset godina svoj uspjeh izgradila na kremama za lice baziranim na dalmatinskom maslinovu ulju.

Manje bora

No, blagotvornost masline u njezi tijela ne iskazuje se samo u kozmetičkim pripravcima. Naime, francusko istraživanje provedeno na oko tisuću žena i na oko tisuću i pol muškaraca, u dobi od 45 do 60 godina, utvrdilo je poveznicu između smanjene konzumacije maslinova i drugih biljnih ulja sa značajnim fotostarenjem kože lica.

Prema toj studiji, osobe koje su učestalije konzumirale maslinovo ulje imale su manje bora, ujednačeniji ten, s manje mrljica, te manje opuštenu i ovješenu kožu. Dakle, recept za ljepotu i vitalnost bio bi – maslinovo ulje za ručak u salati ili na ribi, a za večeru na koži i na kosi.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci