Maska za tijelo + sladoled

Spajanje kulinarskih recepata i preparata za ljepotu zahtijeva nešto kreativnosti, ali vrijedi truda jer ovakva jestiva kozmetika djeluje i iznutra i izvana. Dakle, naš recept možete i pojesti i namazati na kožu...

MASKA ZA TIJELO & Sladoled od jogurta i bobičastog voća

500 grama zamrznutoga bobičastog voća (maline, kupine, jagode, borovnice)
4 žlice meda
500 grama čvrstog jogurta

Voće zamrznite, zatim ga prelijte jogurtom i medom te pustite da odstoji petnaestak minuta kako bi malo omekšalo. Sve stavite u blender i usitnite dok ne dobijete gustu smjesu koju možete odmah servirati. Ta smjesa može poslužiti kao hladna maska za tijelo, osobito nakon sunčanja, kada je koža još vruća i osjetljiva na dodir. Nakon nanošenja maske koža će biti meka, osvježena i ugodno rashlađena.

maskaJogurt pomaže da se opskrbimo vitaminima B skupine koji sudjeluju u brojnim vitalnim funkcijama organizma te ublažavaju suhoću i iritaciju kože. Nanesemo li ga direktno na kožu, zahvaljujući mliječnim kiselinama, smirit će je, očistiti i ublažiti crvenilo.

Bez obzira na to jedemo li ih ili nanosimo na kožu, maline i kupine sprečavaju razne iritacije na koži, potiču njezino brže obnavljanje, a ublažavaju i bore zahvaljujući biljnim pigmentima antocijaninima, koji imaju antikancerogena i antimikrobna svojstva te usporavaju starenje organizma.

Borovica sadrži tokoferol, tvar sličnu vitaminu E, koja pomaže pri ublažavanju štete koja je nastala uslijed pretjeranog izlaganja suncu, poput crvenila i iritacije kože.

Jagode su bogate vitaminom C, sadrže biljne fenole koji smanjuju rizik od karcinoma kože, a smatraju se i biljnim analgetikom. Nanosimo li ih na kožu, ublažit ćemo iritacije nastale uslijed izlaganja suncu ili nakon depilacije.

Mary Novosel

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci