Iako ima diplomu iz dermatologije, njeguje kožu prema savjetima svoje 72-godišnje majke

Ova svakodnevna namirnica pravi je lijek za kožu, a najbolje je da u masci za lice koristite onu iz organskog

Maska od kore banane

Dermatologica s trostrukim certifikatom Mamina Turegano, naučila je najbolje savjete za ljepotu od svoje majke. Možda i vi prakticirate njegu kože koje se prenose generacijama ili neki sastojak koji je imao posebno mjesto tijekom vašeg odrastanja.

Što se tiče Turegano? Zaklinje se maskom od kore banane za mladenački sjaj. Njezina majka (72 godine) kako bi održala kožu glatkom, čvrstom i bez finih linija pridržava se i danas istog rituala. "Ovo je moj savjet za ljepotu", rekla je na TikTok-u prije nego što je nježno klizila korom od banane po koži.

Što banane čini tako izvrsnima za kožu?

"Banane zapravo imaju mnoštvo svojstava koja su korisna za kožu, zbog čega su toliko popularne u kućnim DIY maskama za lice", kaže Turegano.

No, hajde da raščlanimo navedena svojstva. Konkretno, banane sadrže značajne količine kalija, koji može pomoći u poticanju hidratacije i suzbiti zadržavanje tekućine u koži - zato mnoge formule za kreme za oči sadrže ekstrakt banane, jer je izvrsna za smanjenje natečenosti i vrećica.

Također, banane se mogu pohvaliti s puno antioksidansa, kaže Turegano, uključujući vitamine C, E, B i A, koji mogu pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, upravljati oksidativnim stresom i zaštititi od fotostarenja. A što se tiče starenja kože, banane su također bogate silicijevim dioksidom, mineralom koji igra važnu ulogu u sintezi kolagena, što zauzvrat održava kožu čvrstom i zategnutom.

Završna napomena: Istraživanja pokazuju da fenolni spojevi banana imaju čak i antimikrobna svojstva. To je važno za akne - nije da banane mogu prodrijeti duboko u pore, poput ulja čajevca ili salicilne kiseline, ali antimikrobni lijekovi imaju sposobnost smirivanja upala i pomažu u upravljanju iritacijama i bolnim mrljama.

I zapamtite ovo: Većina ovih svojstava, utvrđeno je gornjom studijom, zapravo su bili koncentrirani u kori. Možda je zato Tureganoina majka koristila koru, umjesto da se maže plodom banane.

Kako koristiti banane u njezi kože?

Banane čine lako mazivu podlogu za vašu uradi sam masku za lice. Stoga slobodno zgnječite voće prije dodavanja bilo kojeg drugog sastojka za njegu kože, poput meda, aloe ili jogurta. Ili, jednostavno napravite pire od banane i utrljajte po koži te ostavite da djeluje oko 10 minuta. Temeljito umijte lice mlakom vodom nakon toga, a zatim nanesite hidratantnu kremu ili ulje.

Koru također možete iskoristiti, poput Tureganoine majke, otvaranjem banane i nježnim trljanjem svježe kore po koži. Obavezno održavajte lagani pritisak - ne želite vući ili povlačiti lice, čak i s naizgled mekom korom banane. Ovdje ćete poželjeti koristiti banane samo iz organskog uzgoja, jer ne želite pesticide u blizini kože.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Ostali članci