Kupovnu kozmetiku ne koristim, moja koža voli samo prirodno

Aromaterapeutkinja Nataša Brajković (32) vlastitim je iskustvom došla do zaključka da su prirodni preparati jedini dobri za njezinu kožu. Trebalo je dosta eksperimentiranja i prilagodbe, no danas kaže da proizvode koje sama izrađuje ne bi mijenjala nizašto. Od njih koža blista, a tijelo joj je zahvalno što ga je poštedjela toksina iz industrijske kozmetike

Nataša Brajković

Nataša Brajković

Za prirodnu kozmetiku, zdravu prehranu i aromaterapiju zainteresirala sam se prije otprilike sedam godina i otad pohađam razne škole, igram se kod kuće kemičarke iskušavajući recepte koje sam dobila na predavanjima i radionicama. Prvi preparati iz moje kućne radinosti bili su gel za tuširanje, krema i tonik za lice, pilinzi i maske. Naravno, ti prvi pripravci nisu uvijek bili idealni jer, kao i prilikom pravljenja slastica, potrebno je iz prakse naučiti kako se sastojci lijepo povezuju ili koja je najbolja kombinacija eteričnih ulja za određenu namjenu preparata. Tako sam na svojoj, inače čistoj koži iskusila da mi ne odgovara previsoka koncentracija eteričnih ulja jer bih od njih dobila sitne prištiće.

Nakon višegodišnjih pokusa s prirodnom kozmetikom, danas preferiram i najčešće koristim uljne mješavine za lice i tijelo. Prilikom izrade uljnih mješavina i krema najviše upotrebljavam kvalitetna, hladno prešana biljna ulja ili macerate kojima dodajem eterična ulja.

Naučila sam da prirodna kozmetika ne djeluje brzo, ali dugotrajnim i predanim korištenjem daje odlične rezultate, i to bez nuspojava. Usto, velika joj je prednost što se izrađuje prema individualnim potrebama, a svatko od nas je različit te ima drugačiji tip kože i drugačije probleme. Drugim riječima, ako nam neki sastojak na bilo koji način ne odgovara, jednostavno ga zamijenimo drugim.

žena leži, piling

Osim toga, kada sami pripremate svoje pripravke za njegu, vrlo ih je lako prilagoditi i trenutačnom stanju kože. Primjerice, moja koža je često dehidrirana, a zimi se dodatno isuši pa svoju kozmetiku prilagođavam i godišnjim dobima. Zimi koristim bademovo ili avokadovo ulje jer pogoduju njezi suhe kože, a ljeti koristim lakša ulja, kao što je ulje lješnjaka ili suncokreta. Sve to, naravno, u kombinaciji s odgovarajućim eteričnim uljima.

Iako sam istaknula da prirodna kozmetika ne može preko noći riješiti neki problem, prema mojem iskustvu, iznimka je zelena glina koja je, od prirodnih sirovina, moj favorit. Oduševilo me je kako je moje lice zablistalo već nakon prve primjene maske od gline. Kako ona apsorbira masnoće i nečistoće, moje je lice trenutačno bilo čišće, glađe, a pore smanjene. Nakon toga počela sam je koristiti u pakungu za kosu i kao oblog za tijelo, a čak je i pijem. Kosa mi je puno sjajnija i mekša jer glina dubinski očisti sve ostatke proiz­voda za stiliziranje koji se natalože na tjemenu i vlasima, a kao oblog na tijelu odlična je i protiv zadržavanja tekućine i za ublažavanje celulita.

Kupovne, gotove proizvode gotovo i ne koristim. Sama izrađujem gel za tuširanje, šampon i regenerator, kremu, tonik, piling i masku za lice, pastu za zube, losion i piling za tijelo, dezodoranse, parfeme, šumeće kuglice za kupanje... Od tvorničkih „uljeza“ u mojoj se kupaonici može pronaći još samo pokoji proizvod za stiliziranje kose, ali i za to ću već pronaći prirodnu alternativu.

S dekorativnom kozmetikom dosad sam samo eksperimentirala, okušavši se u izradi pudera i sjajila za usne, no u budućnosti se i u tu avanturu planiram upustiti. Jer, kada postanete svjesni kakve se sve štetne kemikalije stavljaju u industrijsku kozmetiku poput natrijeva lauril-sulfata, parabena, formaldehida i drugih sastojaka koji mogu prouzročiti hormonalne poremećaje i druge štetne nuspojave, nije vam više svejedno čime se njegujete. Često kažem da korištenjem konvencionalne kozmetike imam osjećaj kao da nešto odrađujem, a kada koristim prirodnu – kao da se častim.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci