Kozmetika na bazi jaja - čišćenje i obnova kože

Naše su bake koristile blagotvorne sastojke iz jajeta pa su ga često sirovog, kao masku, nanosile na kosu. Svoje su rituale temeljile na mnogo starijim tretmanima. Prema medicinskim zapisima iz 16. stoljeća, znamo da je ulje žumanjka u Europi bilo važan pripravak za vidanje rana nastalih na bojištima jer je pospješivalo zacjeljivanje kože, održavalo rane sterilnima i umanjivalo vidljivost ožiljaka...

I za kožu i za kosu

Suvremenim razvojem kemije spoznali smo čemu duguje takvo blagotvorno djelovanje. Glavni sastav ulja žumanjka čine trigliceridi, kolesterol, fosfolipidi te omega-3 i omega-6 masne kiseline. Svi zajedno čine kolekciju esencijalnih sastojaka nužnih za zdrav izgled kože i kose. Prema novijem njemačkom istraživanju, samo 24 sata nakon nanošenja kreme s uljem žumanjka stanice kože su na tretiranom području pokazivale manji oksidacijski stres.

Drugim riječima, to ulje ima snažne pomlađujuće moći, i to ne samo na kožu. U indijskoj, japanskoj, kineskoj i perzijsko-arapskoj medicini upotrebljavalo se za njegu kose, navodi Stuti Singh, indijska biotehnologinja i promicateljica tog prirodnog načina njege. „Ulje žumanjka odlično njeguje suho tjeme, a njegujući korijen, potiče rast kose, sprečava opadanje i preuranjen nastanak sijedih te vlasima daje sjaj i mekoću.“

Bjelanjak kao zvijezda korejske kozmetike

No nije samo žumanjak odličan za ljepotu. U inovativnom svijetu kozmetike veliki je hit bjelanjak. Iako je bjelanjak stara, očito i dobro čuvana tajna Skandinavki, nju kao da su tek nedavno otkrile stanovnice daleko­istočnih zemalja, posebno Korejke, koje su poznate po iscrpnim ritualima njege i utemeljenju kozmetičkih trendova u cijelom svijetu.

Veliki hit su proizvodi za čišćenje kože, poput pjene Egg White Pore korejske marke Skinfood koja, zahvaljujući aminokiselinama i proteinu albuminu iz bjelanjka, daje čišću i zategnutiju kožu i ujednačuju ten. Bjelanjak je zvijezda i korejske kozmetike Tonymoly, čije je proizvode lako zamijeniti za prava jaja: njihovi se balzami za njegu lica pune u jajolike bočice upakirane u kartonsku ambalažu nalik na onu u kojoj kupujemo svježa jaja. No, postoji jedna razlika – kozmetička jaja zapravo su gel za uklanjanje mitesera, zaglađujući balzam i maska za sužavanje pora.

jaja

Ublažavanje mrlja i peglanje bora

Kako se jaje još može iskoristiti pokazao je popularni američki dermatolog Nicholas Perricone, vlasnik kozmetičke linije Perricone MD. Od jajeta je za svoju OVM pomlađujuću kremu odabrao prozirnu membranu ljuske jajeta kao jedan od glavnih sastojaka (uz retinol) za ublažavanje tamnih mrlja i „peglanje“ bora. „Taj tanki sloj između bjelanjka i ljuske jajeta priroda je osmislila kao savršenu strukturu sastojaka koji njeguju i štite jaje“, objašnjava dr. Perricone.

Dodaje da ona ima vitalnu ulogu tijekom inkubacije pilića, a sadrži tvari koje naša koža, kosa i nokti vole, kao što su keratin i kolagen. No, pripazite ako ste alergični na jaja, upozorava zagrebačka dermatologinja Maja Ceković: „U kontaktu s određenim proteinima iz jajeta može doći do oslobađanja histamina i drugih kemikalija koje uzrokuju alergijske reakcije.“ Stoga, prije uporabe ove kozmetike testirajte preparat na nadlanici.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci