Kozmetički proizvodi s medom - dobrodošli

Zahvaljujući bogatstvu vitamina, minerala, enzima i aminokiselina, med je od davnina dio rituala za očuvanje ljepote. Zato proizvodima s medom otvorite vrata svog kozmetičkog ormarića, a neke pripravke možete pripremiti i sami

Dobar za sve tipove kože

Med je svestrano prirodno sredstvo za očuvanje ljepote i zdravlja. Njeguje i pomaže koži zadržati vlagu, čime sprječava prerano starenje i pojavu bora. Gotovo da ne postoji kozmetički preparat u koji se ne može dodati ta aromatična ljepljiva masa. Med je pogodan za njegu svih vrsta kože: mladoj pomaže u ublažavanju akni, a zreloj odgađa nastanak bora i pjega. Čisti kožu, pospješuje nastanak kolagena te jača mikrocirkulaciju. Omekšava i vlaži suhu i atopičnu kožu i djeluje kao obrambeni štit od vanjskih utjecaja jer na koži ostavlja ljekoviti zaštitni sloj.

No nije samo med proizvod zbog kojega treba biti zahvalan pčelama. U svojem činu predanosti proizvode i vosak od kojega grade saće, koji ima omekšavajuća i protuupalna svojstva. Pčelinji vosak jedan je od važnijih sastojaka mnogih kozmetičkih preparata jer poboljšava njegov izgled i konzistenciju. Iako sadržava najmanje aktivnih sastojaka, čest je sastojak ruževa i maskara jer pridonosi sjaju i stabilizaciji boja, a djeluje i kao prirodni konzervans.

medŠtiti od prijevremenog starenja

Kao što med i vosak zbog tog svojstva produljuju rok trajanja kozmetičkim proizvodima, na sličan način propolis štiti pčelinje košnice. Propolis skupljaju starije pčele radilice s pupoljaka biljaka kako bi obranile svoje nastambe od infekcija. Prema brojnim istraživanjima propolis djeluje protuupalno i antibakterijski te ubrzava regeneraciju tkiva.

Najvrjedniji dio iz košnice svakako je matična mliječ, spoj peluda i meda kojim pčele hrane maticu. Čudesnom kombinacijom jedinstvenih aktivnih sastojaka predstavlja vrhunac apiterapije. Zahvaljujući vitaminima B-skupine te vitaminima A, C, D i E, aminokiselinama, mineralima, hormonima i kolagenu zovu je kraljevskom hranom.

Na kožu nesumnjivo djeluje kao višestruki kraljevski tretman jer umiruje suhu i osjetljivu kožu, ublažava akne i prištiće, jača elastičnost, ublažava pigmentacijske mrlje i štiti od prijevremenog starenja.

Recepte koje možete pripremiti kod kuće pronađite ovdje.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci