Koliko vode moramo piti za lijepu kožu?

Jedan od prvih organa na kojemu se primjećuje nedovoljan unos vode upravo je koža...

Kad organizmu nedostaje vode, stanice se isušuju, ubrzava se njihovo starenje i na kraju odumiru. Slabe i vlakna kolagena i elastina pa koža gubi napetost i elastičnost, postaje mlohava, naborana i beživotna. Adekvatan unos vode, s druge strane, ubrzava protok hranjivih tvari kroz tijelo, potpomaže otklanjanje otpadnih tvari i čisti kožu, ističe nutricionistkinja Sandra Krstev Barać.

„Pokazalo se da već pola litre vode povećava dotok krvi i hranjivih tvari u kožu, dajući joj blistaviji izgled. Kako bi se osigurala optimalna vlažnost i uklonili vidljivi znaci starenja kože, potrebno je popiti otprilike litru i pol vode na dan, najbolje mineralne ili izvorske“, savjetuje nutricionistkinja. Čajevi, sokovi i drugi napitci ne mogu zamijeniti vodu. Samo svježa, izvorska voda (kao i voda iz voća i povrća) dragocjen je doprinos ljepoti i zdravlju.

„Minerali koje sadrži izvorska voda hrane sve slojeve kože i bitni su za normalan metabolizam bjelančevina kože. Među njima se posebno ističe silicij, oligoelement koji sudjeluje u složenim procesima obnove kolagena i elastina pa možemo reći da ima snažan pomlađujući učinak.“

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci