Koliko su učinkovite kreme s puževom sluzi?

Mljevene puževe u kiselome mlijeku prepisivao je Hipokrat svojim pacijentima kako bi se riješili upala na koži. Danas, vrlo vjerojatno, nitko ne želi stavljati zgnječene puževe na lice da bi ublažio akne – no, srećom, i ne mora jer je ekstrakt puževe sluzi još prije nekoliko desetljeća uspješno ukomponiran u kreme za lice...

Otkrili uzgajivači puževa

Iako su još stari Grci spoznali njegov potencijal, tek ga je relativno nedavno, prije nešto više od 20 godina, ponovo otkrila čileanska obitelj Bascuñán koja se bavila uzgojem puževa za jelo. Prema svjedočenju Fernanda Bascuñána, generalnog direktora brenda Elicina, njegova su blagotvorna svojstva otkrivena slučajno.

„Svi koji smo se bavili uzgojem puževa imali smo na rukama sitne porezotine i ogrebotine jer smo, praveći kaveze za puževe, rukovali alatom i čavlima. No, primijetili smo da nam se sitne rane nikada ne inficiraju i da vrlo brzo zacjeljuju“, prisjeća se Bascuñán dodajući kako ih je to ponukalo da analiziraju puževu sluz.

Na medicinskom sveučilištu u Santiagu tada je ustanovljeno da izlučine puža Helix aspersa Müller, kojeg kod nas zovu mali mrki puž, smeđi hrapavac ili primorski puž, sadrže alantoin koji regenerira stanice kože. Ubrzo nakon toga, 1995. godine, obitelj Bascuñán postala je vlasnik prve patentirane kreme od puževe sluzi. Do danas, djelotvornost Elicine potvrđena je mnogim kliničkim istraživanjima, a razlog tome je iznimno velika količina  sluzi koju sadrži, visokih 80 posto.

Što kažu dermatolozi?

„Zbog sadržaja alantoina, koji ima snažno regenerativno djelovanje, kreme na bazi puževe sluzi ubrzavaju zacjeljivanje i obnavljanje kože te se preporučuju kod akni, ožiljaka te za ublažavanje bora i strija“, navodi dermatologinja Maja Ceković. Daljnja istraživanja puževog sekreta potvrdila su za kožu vrlo blagotvoran sastav: kolagen, elastin i glikolnu kiselinu.

Drugim riječima, ljepljiv trag koji puž ostavlja za sobom savršen je eliksir za njegu kože. Koža ga uglavnom dobro podnosi, međutim, ako imate osjetljivu kožu, dermatolozi savjetuju da pro­izvod prije prve uporabe isprobate na manjem predjelu kože. Eventualnu reakciju kože bitno je provjeriti jer je vrlo vjerojatno da ste se s ovim prirodnim sastojkom zadnji put susreli kad ste se kao dijete igrali u prirodi.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci