Koliko su laserski tretmani učinkoviti u uklanjanju ožiljaka od akni?

Tretmani laserom iznimno su učinkoviti za ublažavanje brojnih nepravilnosti i otkrivanje čiste, zdrave i blistave kože. Koji su uređaji najbolji za određeni tip kože i kako riješiti problem ožiljaka nakon akni pitali smo poznatu dermatologinju

Nova tehnologija obećava zaglađivanje nepravilnosti na koži koje su ostale kao neugodna posljedica iz tinejdžerskih dana ili hormonalnih promjena u starijoj dobi. „Laser odlično ublažava gotovo sve oblike ožiljaka. Neke ožiljke može izbrisati u tolikoj mjeri da izgleda kao da osoba nikad nije ni imala akne“, ponosna je dr. Jolanda Kanižaj Rajković iz poliklinike Bagatin na uspješnost tretmana.

U Poliklinici Bagatin neugledne ožiljke učinkovito uklanjaju združenom snagom dvaju lasera: Erbium ablativnog lasera i Erbium frakcioniranog resurfacing lasera. „Prvo se ablativnim laserom - onim koji reže - ublažavaju i umanjuju rubovi ožiljka, kako bi bili što sličniji okolnoj koži, a zatim se frakcioniranim laserom radi milijun ‘mikroozljeda’ u koži kojima se, zapravo, potiče proizvodnja novih elastičnih vlakana i kolagena, što potiče urastanje okolne zdrave kože, zdravog elastičnog tkiva u ožiljak, čineći ga manje vidljivim“, pojašnjava dermatologinja Kanižaj Rajković.

Može vam se činiti kao neugodno iskustvo, ali bol nećete osjetiti jer se za vrijeme tretmana daje lokalna anestezija (oblog lidokaina). Broj tretmana potrebnih za otkrivanje glatke kože ovisi o starosti osobe i njenim genima, kao i sposobnosti kože za stvaranje elastina i kolagena, ali već je nakon prvog moguće vidjeti znatno poboljšanje. Ipak, dermatologinja napominje da postotak uspješnosti nije kod svih ožiljaka isti, a veoma dubok ožiljak, tzv. ice pick, vrlo je teško ukloniti i najnovijom laserskom metodom.

Koji je laserski tretman najbolji za hiperpigmentacijske mrlje?

Kako laserski tretmani djeluju na akne?

Laserski tretmani za rozaceju i popucale kapilare

Laserski tretmani za vraćanje sjaja koži

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci