Kokosovim uljem protiv akni

Kokosovo ulje ima snažno regenerativno i protuupalno djelovanje te sprečava razmnožavanje štetnih mikroba...

Snažno regenerativno i protuupalno djelovanje

Kokosovo ulje dobiva se od ploda kokosove palme koja raste u tropskim krajevima, osobito uz Tihi i Indijski ocean. Među brojnim blagotvornim sastojcima kokosova ulja Biovegina savjetnica za prirodnu kozmetiku Dragana Klarić izdvaja visok udio vitamina A i E te laurinsku masnu kiselinu, koja se nalazi i u majčinu mlijeku, a ima snažno regenerativno i protuupalno djelovanje te sprečava razmnožavanje štetnih mikroba.

Upravo to svojstvo kokosova ulja nadahnulo je znanstvenike sa Sveučilišta u Kaliforniji da provode eksperimente s takozvanim nano-bombama za akne. Laurinsku kiselinu iz kokosova ulja „pakiraju“ u sićušne liposome koji njome uništavaju bakterije što uzrokuju akne. Istraživači se nadaju da će tako razviti učinkovitije metode liječenja akni i drugih bakterijskih infekcija.

Savjetnica za prirodnu kozmetiku Dragana Klarić otkriva nam prirodni recept za balzam za tijelo s kokosovim uljem:

Balzam za tijelo
80 g shea maslaca
20 g kokosova ulja
1 jušna žlica macerata nevena
4 kapi eteričnog ulja ylang-ylanga
Na laganoj vatri otopite shea maslac i kokosovo ulje na vodenoj kupelji. Maknite smjesu s vatre, dodajte macerat nevena i eterično ulje pa ulijte u staklenku i koristite nakon svakog tuširanja. Nanesete li ulje ili maslac na suhu kožu, ona će zbog masnog sloja na površini smanjiti proizvodnju vlastite masnoće (sebuma), a to može rezultirati dehidracijom. Stoga, zapamtite jednostavan, a vrlo djelotvoran trik – nanesite ulje ili maslac na vlažnu kožu jer ćete tako poboljšati njihovo upijanje i spriječiti isušivanje kože.

Napomene:
Vodena kupelj je lonac s vodom u koji se stavlja manji lončić ili staklenka otporna na visoku temperaturu u kojoj će se sastojci otopiti.
Pripravak se čuva u staklenci s poklopcem na sobnoj temperaturi.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci