Koje su “prehrambene” potrebe naše kose?

Što kosu doista čini lijepom i zdravom?

Da bi naša kosa izgledala što ljepše, nije dovoljno samo je ‘hraniti’ izvana. Vrlo je važno i kako se hranimo te omogućujemo li kosi da ‘iznutra’ dobije sve što joj je potrebno za zdravlje i ljepotu.

Namirnice koje kosa voli

Voda čini jednu četvrtinu težine pramena kose, a vlasi daje mekoću i gipkost. Stoga je vrlo važno unositi dovoljno tekućine u organizam. Nemojte čekati da postanete žedni, nego sa sobom uvijek imajte malu bočicu vode i svako malo otpijte gutljaj sve do preporučene doze od dvije do tri litre dnevno.

Bjelančevine su također vrlo važne za strukturu kose jer je jačaju i sprječavaju pucanje vlasi. Da biste to spriječili, treba jesti dovoljno i svakodnevno ribe, mesa i bjelančevina biljnog podrijekla, mlijeka, sira i žitarica.

Važnost vitamina i minerala

Poznato je da nedostatak željeza u organizmu slabi korijen kose, pa se u tom slučaju preporučuje jesti meso, tamnozeleno povrće, a dobar nadomjestak hrani su i tabletice ili šumeće tablete željeza.

Želite li da vaša kosa prirodno sjaji i bude lijepa, preporučujemo unositi dovoljne količine bakra u organizam. Naime, hrana bogata bakrom, poput oraha, lješnjaka, badema i drugih sjemenki, poboljšava vašu prirodnu boju kose.

Vitamine ćete pronaći u namirnicama kao što su kruh, svježe voće i povrće, žitarice, jaja, mlijeko…

N. P.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci