Kana - snaga u kosi

Posljednjih se godina kana vraća na tržište zbog ljekovitog djelovanja na vlasište, ali i osviještenosti o štetnosti industrijskih kemijskih boja za kosu. Prema ajurvedskim tekstovima, kana se preporučuje kao prirodno i sigurno sredstvo za bojenje kose i kože, ali se ističe i njezino energetsko djelovanje: kana ‘hladi’ glavu i smiruje snažan temperament. Udahnite novi život kosi uz pomoć toga zelenog praha

Zaštitni omotač oko vlasi

Kana je prirodna boja za kosu u obliku praha koji se dobiva mljevenjem osušenih listova i stabljika istoimene biljke latinskog naziva Lawsonia intermis. Kad je u čistom obliku, kana boji kosu u crvenonarančaste tonove. No osim što boji, kana ima i regenerativno djelovanje, ljekovito djeluje na kožu vlasišta, prirodno učvršćuje i jača kosu, sprečava opadanje, pridonosi gustoći te vraća prirodni sjaj.

Pokazala se i dobrom saveznicom u uklanjanju peruti, a jača i hrani korijen kose te čisti i hladi kožu. Njezinim nanošenjem na površini vlasi nastaje zaštitni omotač koji sprečava prodor vanjskih štetnih faktora kroz keratinski sloj dlake. Zbog toga sprečava i gubitak vlage, a time i lomljivost kose. Upravo zato pojedini sintetički preparati za oblikovanje kose na kaniranoj kosi ne daju očekivani rezultat – jednostavno ne mogu prodrijeti u kosu. Općenito, kana pridonosi održavanju prirodne ravnoteže kose i vlasišta.

Zeleno lišće, crvena boja

Ključni sastojak lišća kane jest crveno-narančasti pigment lawsonia. U industrijskoj terminologiji u kojoj se boje označavaju inicijalima C.I. ovaj pigment nosi naziv natural orange 6 (prirodna narančasta 6). Crveni pigment kane ne možemo vidjeti u svježem obliku jer je maskiran klorofilom.

Međutim, kad se smjesa od mljevenog lišća kane i blago zakiseljene vode (npr. limunovim sokom) nanese na kosu, molekule tog pigmenta lako prelaze iz smjese na kosu vežući se na keratin.Tako prodiru kroz stanične zidove kutikule prema najdubljim slojevima dlake i ondje se zadržavaju. Produžena i uzastopna primjena kane pridonosi nakupljanju pigmenta na površini dlake i intenziviranju boje te dugotrajnom zadržavanju pigmenta u strukturi dlake.

Osim za bojenje kose, kana se upotrebljava i za crtanje na koži, no za to je potrebna kvalitetnija boja s više pigmenta.

Vrste kane

Osim osnovne crvene kane, na tržištu postoje i drugi oblici, pa se nazivaju „crnom kanom“, „plavom kanom“, „neutralnom kanom“. No kana je zapravo samo jedna, ona koja ima crvenkasti pigment, a čiji je prah zelene boje i miriše na sijeno. Iako se kana uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, njezin je pigment bez obzira na podrijetlo uvijek crvenonarančaste boje. Ovisno o klimatskim uvjetima i strukturi tla, boja i struktura listova može biti ponešto drukčija, pa se koncentracija pigmenta može razlikovati od kane do kane, no uvijek je riječ o nijansama crvene boje.

kanaNa policama trgovina moguće je pronaći i tzv. smeđu ili plavu kanu. S tim vrstama valja biti oprezan kanaKana je zapravo samo jedna, ona koja ima crvenkasti pigment, a čiji je prah zelene boje i miriše na sijeno

Proizvod koji je na tržištu prisutan pod nazivom crna kana najčešće je mješavina kane i indigo boje, koja se dobiva od istoimene biljke (Indigofera tinctoria), a ta mješavina daje crnu boju s tamnoplavim odsjajem.

Na policama trgovina moguće je pronaći i tzv. smeđu ili plavu kanu. S tim vrstama valja biti oprezan i pozorno čitati deklaracije jer se u njima mogu kriti i sintetički oblici kane koji nemaju povoljan učinak na kosu. U ovom se slučaju u industrijskim procesima u kanu dodaju razne kemijske boje i aditivi koji čak ne moraju biti navedeni na deklaraciji, no ako na popisu nedostaje biljka koja bi mogla dati drugi pigment osim crvenkastog, velika je vjerojatnost da je boja kemijski izmijenjena.

Neutralna kana

Takozvana neutralna kana jest zeleni prah koji miriše poput svježe pokošene trave, ali to nije kana i nije neutralna. Dobiva se, naime, iz biljke Cassia obovata i ima zlatnožuti pigment, pa je idealna za njegu prirodno plave ili žućkaste sijede kose. Njeguje oštećenu kosu dajući joj punoću i sjaj. U istu svrhu može poslužiti i srodnica ove biljke Cassia auriculata, koja se upotrebljava i u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini.

Razne tonove kane koji ne štete vlasištu možete postići i sami miješajući ih s drugim biljkama. Već gotovih takvih pripravaka ima i na policama prirodne kozmetike. Primjerice, da bi se dobila zlatna nijansa, kana se može miješati sa šafranom, kurkumom ili vrstom hibiskusa koji daje žutu nijansu. Da bi se dobile nijanse smeđe, kanu je moguće pomiješati s indigom, a za svjetlije smeđe nijanse u kanu možemo dodati kavu, ljuske oraha, crni čaj i slično.

Sintetički pigmenti

Većina biljnih sastojaka koji mogu prenijeti pigment na kosu nije štetna, no problemi oko kvalitete nastaju kad se kani dodaju sintetički pigmenti. Tada je riječ o tzv. sintetičkoj kani, koja često sadržava i opasne soli metala – olovni acetat, srebrni nitrat, soli bakra, nikla, kobalta, bizmuta i željeza te parafenilendiamin, uobičajeni sastojak kemijskih boja za kosu za koji je utvrđeno da izaziva alergije. Ako komercijalno pakiranje kane ili druge „prirodne“ boje za kosu (na njoj može stajati oznaka i da je 100% prirodna) sadrži bočicu nekog razvijača, možete biti sigurni da nije riječ o prirodnoj kani i nakon više bojenja kvaliteta kose može postati lošija.

Jedini „razvijač“ za čistu kanu jest vruća voda. Ako želite intenzivnije nijanse crvene, umjesto vode možete upotrijebiti i čaj od hibiskusa, dok za postizanje tamnije nijanse može poslužiti crni čaj. Neka vas ne čudi što Indijke imaju najkvalitetniju kosu na svijetu. Njihova je tajna kana, biljna boja za kosu.

Praktične savjete za bojenje kose kanom pronađite ovdje

Ivana Bakočević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci