Kako vratiti u život dehidriranu kožu nakon ljetovanja

Ako ste s ljetovanja "donijeli" kući i isušenu kožu, vrijeme je za obnavljanje

I blago tamnjenje kože znak je oštećenja nakon djelovanja sunca, slažu se dermatolozi, a dugotrajno sunčanje, prije ili poslije, rezultira fotostarenjem. Ono se uglavnom odnosi na promjene uzrokovane izlaganjem UVA zrakama koje dopiru do derme - dubljeg sloja kože, kojima smo izloženi tijekom cijele godine. Simptomi fotostarenja ogledaju se na koži koja postaje tanka, pojačano osjetljiva, suha i naborana, a te su promjene izraženije kod osoba svjetlije i osjetljivije puti. Želite li to izbjeći, hidratacija mora biti esencijalni dio njege vaše kože.

Konvencionalno rješenje (dermatovenerologinja Ivana Nola): Ovisno o tipu kože lica, ponekad je uz hidratantne kreme potrebno koristiti i one hranjivije, obogaćene antioksidansima i hijaluronom, kao i serume koji će pojačati njihov učinak hidratacije. Ako vašoj koži ni ovo ne pomaže, kraći period njegujte je uljem obogaćenim vitaminima A i E. Za umivanje se preporučuju pjene ili sapuni obogaćeni snažnim hidratantnim sastojcima koji neće isušiti kožu, a za čišćenje šminke korištenje blage micelarne otopine.

Kako i tijelo treba intenzivnu regeneraciju, svoj najveći organ njegujte preparatima na bazi alantoina, hijalurona, ureje, shea maslaca i drugih hidratantnih sastojaka koji su namijenjeni njezi suhe i osjetljive kože. Uz to, potrebno je piti i preporučene količine tekućine kako bi se tijelu i iznutra vratila izgubljena vlažnost.

Prirodno rješenje (magistra fitomedicine i aromaterapeutkinja Gordana Gorinšek): Da bi koža mogla apsorbirati veću količinu vlage, prvo napravite blagi piling tijela i lica kako biste uklonili odumrle stanice i omekšali kožu (osim kad je riječ o osjetljivoj i nadraženoj koži koja mora izbjegavati bilo kakvu vrstu trenja). Za piling tijela koristite sastojke poput krupne morske soli, a za lice fino mljevene zobene pahuljice, razno bilje ili maske od gline koje su odlična blaga abrazivna sredstva.

Nježni cvjetni piling za lice

Sastojci poput hladno prešanih biljnih ulja jojobe, makadamije, sjemenki grožđa, ploda divlje ruže ili kakao i shea maslaca imperativ su u sredstvima za tuširanje i umivanje, jednako kao i u njezi poslije, kako bi se smanjila daljnja dehidracija kože. Za maksimalni učinak njegujte kožu uljem ili kremom odmah nakon tuširanja ili umivanja kako bi se hidratantni sastojci (primjerice, aloja, ekstrakt ploda krastavca, proteini svile) učinkovitije i brže apsorbirali i zadržali u koži. Osobama osjetljive, nadražene kože i one sklone svrbežu preporučuje se uporaba preparata s ekstraktom zobi, aloje, s omega-3 i 6 masnim kiselinama te cinkom, koji će je omekšati i umiriti.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci