Kako se riješiti akni s ljetovanja

Akne koje dobijete tijekom ili nakon ljetovanja rezultat su pojačanog znojenja, vrućine i vlage te čestog nanošenja masnih proizvoda za zaštitu od sunca koji mogu blokirati znojne žlijezde i začepiti pore. To rezultira razvojem upalnih procesa i širenjem bakterija. Iako ovako nastale akne, na sreću, najčešće nestanu u roku od 5 do 6 tjedana po povratku s mora, kako ne bi zasjenile novostečenu put, riješite ih se što prije...

Konvencionalno rješenje (dermatovenerologinja Ivana Nola): U slučaju pojave ove vrste akni trebalo bi se što manje izlagati suncu jer iako u početku sunce suši masnu kožu, ona to vrlo brzo kompenzira još intenzivnijom aktivnošću lojnih žlijezda. Za njihovo ublažavanje koristite sprejeve termalne vode i blage preparate za kožu sklonu aknama. Od dermatoloških tretmana savjetuje se Face-up mikrodermoabrazija, ali ako ništa od navedenog ne pomogne, katkada je, u jače izraženim slučajevima, potrebno primijeniti i antibiotsku terapiju.

Prirodno rješenje (magistra fitomedicine i aromaterapeutkinja Gordana Gorinšek): Pomoć potražite u redovitoj eksfolijaciji blagim pilinzima koji će ukloniti višak odumrlih stanica i keratinske čepove (nakupine rožnate kože) koji blokiraju pore. Za njegu odaberite preparate s protuupalnim i antibakterijskim sastojcima, kao što su alantoin, gliciretična kiselina iz sladića, salicilna kiselina iz vrbe, niacinamid (nikotinamid)  ili pivski kvasac koji će uravnotežiti pH kože, ublažiti blokiranje lojnih žlijezda i djelovati protiv bakterija koje ih uzrokuju.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci