Kako napraviti masku od gline koja čisti i njeguje kožu

Masku od gline najbolje je nanositi jednom tjedno jer prečesta upotreba može isušiti kožu ili je iritirati. U pripremi gline izbjegavajte korištenje metalnih, aluminijskih, limenih, željeznih i plastičnih posuda i žlica te radije odaberite keramički, drveni, stakleni ili porculanski pribor

Pomiješajte 10 g gline (možete kombinirati različite vrste) sa 10 - 15 ml tekućine. Tekućina koju ćete dodati glini može biti obična voda, a ako masku želite obogatiti, vodu zamijenite nekim hranjivim sastojkom. „Osim vode ili hidrolata, u masku možete dodati sve što je topivo u vodi, odnosno hidrolatu, primjerice gel Aloe vere, alantoin ili dekspantenol. Isto tako, kad spravite takvu masku, na kraju možete dodati biljno ulje u kojemu mogu biti otopljena eterična ulja, prirodni vitamin E i sve što je topivo u uljima. Ili jednostavnije, umjesto ulja, u masku dodajte omiljeni uljni serum“, sugerira Dubravka Gabrić kemičarka i kozmetička stručnjakinja, pojašnjavajući da se tako dobiva maska koja će u isto vrijeme očistiti i njegovati kožu.

Miješajte sastojke sve dok ne dobijete kremastu pastu. Trebala bi biti glatka, ni pregusta, ni prerijetka, dovoljno meka da se prilagodi pregibima kože, a opet dovoljno čvrsta da ne sklizne s nje. Ako je maska pregusta, odmah u mješavinu dodajte još malo tekućine jer ju je naknadno teže razrijediti. Kad je smiješate s tekućinom, ostavite da miruje do sat vremena, bez dodatnog miješanja.

Tako pripremljenu smjesu nanesite na čistu kožu lica i vrata. Kožu prije toga nije dobro čistiti agresivnim kemijskim čistačima jer će skinuti njezin prirodni zaštitni lipidni sloj. Šminku uklonite uljem, a ako je ne koristite, dovoljno će biti umivanje vodom.

Masku ne trebate nanijeti na cijelo lice. Primjerice, ako imate kombiniranu kožu, a koristite glinu koja ima veću moć apsorpcije, nanesite je samo na masnija područja ili na T-zonu kako ne bi isušila ionako suhe obraze. Parcijalno je možete stavljati i na akne kako bi ubrzala proces zacjeljivanja ili na otečene podočnjake da upije višak tekućine.

Bilo da masku nanosite na cijelo lice ili samo parcijalno, ostavite je da djeluje od 20 do 30 minuta, a zatim lice dobro isperite. „Najbolje ju je ukloniti vlažnim ručnikom ili krpicom od mikrofibre, a nakon toga lice istuširati vodom da biste u potpunosti uklonili zaostale čestice gline koje mogu izazvati upalu i crvenilo“, savjetuje Dubravka Gabrić dodajući da prije nego što posegnemo za hidratantnom kremom dopustimo koži da se sat vremena odmori.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci