Jeste li isprobali propolis u kozmetici?

U sezoni prehlada i viroza, kako bismo poboljšali imunitet, okrećemo se medu, a u težim slučajevima propolisu, tradicionalnom prirodnom antibiotiku. Propolis, ni u njezi kože nije ništa novo, spominje se još u doba antičkih Grka i u starom Egiptu, ali u novije vrijeme doživljava procvat. Čini se kao da iznova otkrivamo moćno djelovanje ovog drevnog eliksira

Propolis je smolasta smjesa koju stvaraju pčele zahvaljujući drveću i cvijeću, a služi im kao „cement“ za zatvaranje neželjenih otvora na košnici, čuvajući je sterilnom. Ta je smjesa puna bioflavonoida, ima antiseptička i antiupalna svojstva. Pčele je unose u košnice da bi poboljšale svoj imunitet, tj. kako bi prevenirale bolesti.

Kao što propolis oblaže unutrašnjost košnice stvarajući poput voska glatku površinu, jednako zaglađuje i čisti ten. To ga čini pogodnim sastojkom za njegu kombinirane kože sklone nepravilnostima. Propolis je dobro poznat i po zacjeljujućim svojstvima i stimulaciji obnove stanica.

Apiterapeuti navode da nanošenjem krema na bazi propolisa povećavamo njenu regenerativnu sposobnost i do 200 puta! Osim što time usporava proces starenja, propolis ujedno jača kolagenska vlakna, ublažava pigmentacije i crvenilo te pruža antioksidacijsku zaštitu od negativnih faktora iz okoliša.

Iskušajte: Prirodna hranjiva anti-age krema na bazi pčelinjeg voska, meda i biljnih ulja, 218 kn, Sache; Maska s propolisom za mladu i masnu kožu, 39 kn, Apivita; Epistick balzam za usne s propolisom, 37 kn, Specchiasol; Propolis šampon za kosu protiv peruti, 249 kn, Leonor Greyl; Propolis mast za suhu, oštećenu i ispucanu kožu lica i tijela, 39 kn, Olival

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci