Dermatologinja Ivana Nola progovara o simptomima opeklina od sunca i kako ih izbjeći

U vrućim ljetnim danima opekline od sunca nisu rijetka pojava, a kako ih izbjeći te što napraviti u slučaju da je došlo do opeklina savjetuje zagrebačka dermatologinja Ivana Nola

Simptomi opeklina

Kod opeklina kože zbog prejakog učinka sunca, uvijek se razvija crvenilo, svrbež, peckanje i bolnost kože. Ukoliko je opeklina intenzivnija, postoji mogućnost razvoja otoka i mjehura. U težim slučajevima moguć je  razvoj groznice, glavobolje i opće slabosti. Za par dana na koži se pojavljuje ljuštenje, u manjem ili većim površinama, ovisno o stupnju opekline.

Od velikog je značenja prevencija razvoja opeklina zaštićivanjem kože odjećom i korištenjem preparata sa visokim zaštitnim faktorom.

Simptomi opeklina od sunca uključuju

  • Roskastu i crvenu kožu
  • Toplu do jako vruća kožu opečenog dijela tijela
  • Osjetljivost, bolnost i pojava svrbeža
  • Oteklina
  • Pojava manjih mjehura, koji pucaju
  • Glavobolja, groznica, umor – u ozbiljnijim slučajevima

Svaki dio tijela može razviti opekline, uključujući vlasište (kod osoba bez kose), uške, nos, i usnice. Vjeđe, pa čak i oči budu oštećene koje razvijaju bonosti i osjećaj “pijeska u očima”.

Simptomi opeklina obično se javljaju nekoko sati nakon izlaganja UV zrakama. Unutar nekoliko dana nastupa ljuštenje površinskog sloja kože. Nakon pilinga, koža može  razviti nejednoliku obojenost i izgled. Teže opekline, obično trebaju nekoliko dana da bi postigle oporavak. 

ivana nolaIvana NolaKada se treba javiti liječniku u slučaju pojave opeklina?

Svakako se liječniku treba obratiti u slučaju zadobivanja opeklina veće površine tijela

i ukoliko su opekline popraćene groznicom, jakom bolnosti, glavoboljom, konfuzijom i povraćanjem. Ukoliko se simptomi na kućnu njegu ne smiruju, odnosno ukoliko se jave simptomi infekcije koji uključuju pogoršanje bonosti I osjetljivosti, pogoršanje otoka, pojave gnoja unutar mjehura, ili sukrvice, dodatni su razlozi za javljanje liječniku. Pucanjem mjehura otvara se ulazno mjesto za bakterije i razvoj bakterijske infekcije, što uključuje bol i crvenilo.

U slučaju razvoja opekline, svakako treba prekinuti s bilo kojim oblikom izlaganja suncu. Od terapije u težim slučajevima savjetuje se uzimanje protuuplanih lijekova kao što je aspirin ili ibuprofen. Obavezno uzimati što više tekućine, aplicirati hladne obloge na kožu ili prema moćnosti provoditi tuširanje  hladni tušem. Aplicirati losione koji vlaže kožu i prema potrebi antibiotke masti.

Prevencija  zadobivanja opeklina je od naveće vrijednosti, a uključuje:

  • Izbjegavanje izlaganja suncu od 10 do 16 sati tijekom ljeta kada su sunčeve zrake najjače,
  • Koristiti zaštitnu odjeću,
  • Pokrivala za glavu i sunčane naočale
  • Koristiti kreme sa visokom zaštinim faktorom, od 25 na više ovisno o fototipu kože

Ivana Nola

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci