Intervju s vizažisticom slavnih Wendy Rowe: Hrana koja čuva ljepotu

Nova knjiga vizažistice slavnih i pobornice zdrave prehrane Wendy Rowe, 'Eat Beautiful', prepuna je dobrih savjeta koji vraćaju zdravlje na naša lica

Knjiga savjeta i recepata

Kao vizažistica svjetskih zvijezda i kreativna savjetnica za dekorativnu kozmetiku Burberry, 47-godišnja Wendy Rowe svaki dan susreće osobe koje očekuju da ih šminkom uljepša, učini im bore manje vidljivima, a kožu zdravijom. No njezino dugogodišnje iskustvo sa svim tipovima kože i načinima njege i nakon tisuća poteza kistom govori joj samo jedno – koža nam je zdrava onoliko koliko se brinemo o svojoj prehrani.

Kao velika pobornica zdrave prehrane, ali bez odricanja od malih užitaka, Wendy je svoja iskustva o namirnicama koje su dobre za zdravlje i ljepotu nedavno pretočila u knjigu savjeta i recepata Eat Beautiful. Knjiga je rezultat njenog 25-godišnjeg iskustva u svijetu ljepote, a osnovna poruka je da se vanjski sjaj postiže uravnoteženom prehranom bogatom sezonskim namirnicama.

Priroda zna najbolje

Tome Wendy posvećuje posebnu pažnju pa na početku svakog recepta opisuje koja je namirnica idealna za koji problem. Tako saznajemo da je krastavac savršen unutarnji čistač, mrkva je pojačivač imuniteta, a srdela je riba koja pomlađuje...

Osim 70 jednostavnih recepata za ukusna jela koja sadrže hranjive sastojke potrebne koži, u knjizi se nalaze i recepti za domaći piling, maske i gelove te dio u kojem Wendy preporučuje prirodne lijekove za većinu uobičajenih problema kože. Jer, kao što sama kaže, priroda uvijek zna što je najbolje za nas i svake nas sezone dariva upravo najboljim darovima.

U ekskluzivnom intervjuu za Sensu Wendy je otkrila što je inspirira u njezinu radu, zašto je njezina knjiga više od kuharice te je s nama podijelila nekoliko recepata za blistavu kožu.

wendy roweGlumica Sienna Miller velika je prijateljica Wendy Rowe te je za nju organizirala zabavu u povodu promocije knjige knjiga'Eat Beautiful' autorice Wendy Rowe u izdanju Ebury Pressa. Možete je nabaviti na www.amazon.co.uk po cijeni od 14 funti

Kada ste postali svjesni povezanosti prehrane s ljepotom kože i počeli živjeti prema tom principu?
Tijekom mog odrastanja moja je majka uvijek kuhala hranjiva i zdrava jela, bez gotovih i polugotovih namirnica. No tek sam u svojim dvadesetima, kad sam se preselila u Pariz, postala svjesna utjecaja svježe, sezonske hrane na moju kožu. U Parizu gotovo svi kupuju lokalnu i organsku hranu koja je tamo lako dostupna pa malo tko konzumira gotova jela i prerađenu hranu. Primijetila sam kako su te namirnice ukusnije i da mojoj koži daju poseban, zdrav sjaj.

Što vas je najviše motiviralo da napišete kuharicu?
Rekla bih da je Eat Beautiful više od kuharice. To je priručnik o tome kako postići blistavu kožu pomoću zdravih jela. Ljudi su me tijekom godina često ispitivali o tajnama kože pune sjaja pa sam i zbog toga željela sve svoje savjete staviti na papir. Podijelila sam ih u četiri dijela, prema sezonama, kako bi ih svatko mogao primijeniti u svakodnevnom životu. Naša se koža mijenja iz sezone u sezonu, a i namirnice koje su nam dostupne također se mijenjaju. Priroda zna ono što je za nas najbolje i zapravo nam daje sve što nam je potrebno da očuvamo kožu i tijelo zdravima u svako doba. Toga trebamo biti svjesni i u pripremi jela.

Knjiga je podijeljena na četiri dijela (Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima) kako bi se i jela pripremala sezonski. Koje su namirnice tijekom zime ključne za kožu?
Hrana koju je najbolje jesti zimi obično je žarkih boja: crveni kupus, rabarbara i brokula sadrže vitamine i hranjive tvari koje će vam pomoći uljepšati kožu tijekom zimskih mjeseci.

Koje namirnice svrstavate u najveće neprijatelje ljepote?
Moje iskustvo je pokazalo da šećer, mliječni pro­izvodi, pšenica i kvasac najviše štete koži. No, smatram da ih ne treba u potpunosti izbaciti iz prehrane, kao uostalom ni bilo koju drugu namirnicu. Važno je dopustiti sebi uživanje u hrani, a navedene namirnice trebalo bi konzumirati svjesno i u umjerenim količinama. Tada će vaša koža izgledati najbolje.

Smatrate li detoksikaciju organizma važnom za ljepotu kože?
Eat Beautiful nije knjiga o detoksikaciji organizma, ona sadrži prijedloge kako održavati uravnoteženu prehranu tijekom cijele godine kako bi tijelo ispravno funkcioniralo i da mu ne bi trebali jednokratni detoks programi. Najbolji način za eliminaciju toksina iz organizma je redovito vježbanje i uravnotežena prehrana. Kad se odlučite za detoks program, morate ga se strogo pridržavati, a ja baš nisam pobornik rigoroznih, krutih pravila.

Koji se proizvodi za ljepotu uvijek mogu pronaći u vašoj kupaonici?
Proizvodi koji su neizostavni u mojoj uljepšavajućoj rutini su čistač lica, hidratantna krema za lice i oči, ulje za tijelo, blagi tonik za lice i piling.

Koji je najbolji savjet za ljepotu koji ste čuli i koji prakticirate? Postoji li neko zlatno pravilo kojeg se uvijek držite?
Najbolji beauty savjet je da skinete šminku i očistite lice prije spavanja. Za svakoga je najvažnije da upozna svoju kožu i odredi kojem tipu pripada, jer se prema tipu kože može odrediti ispravan pristup i način njege. Na kraju knjige navela sam savjete i prirodne lijekove za svaki tip kože i probleme s kojima se možemo susresti.

U čemu uglavnom pronalazite inspiraciju za svoj posao make up artistice?
Većinu vremena to se događa prirodno i samo od sebe, ali često se inspiriram raznim proizvodima i njihovim teksturama. Poneka sitnica zapali iskru i tako započne kreativni proces. Šminkanje je zapravo slično kuhanju – u isprobavanju novih stvari nikad niste sigurni kamo će vas to odvesti, ali sve je to dio kreativnog procesa u kojemu se ljepota i krije.

Recepti iz knjige Wendy Rowe:

Juha od kelja - detoks superstar

Riba koja pomlađuje: Srdele na pogačicama od heljde

Za lijepu kožu: Ljuta juha s rezancima i tofuom

Razgovarala Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci