Hrana za ljepotu: jelovnik za blistav i zdrav ten

Nova saznanja o zdravlju i mladosti naš životni stil i odabire stavljaju na kušnju. Ono što konzumiramo utječe na zdravlje iznutra, a na ljepotu izvana. Naš vodič pomaže vam da za sebe odaberete najbolje

Koži treba potpora iznutra

Jutarnji pogled u zrcalo i laiku može ukazati na nužnost preispitivanja prehrambenih navika. Prištić koji je iskočio nasred obraza, crvene mrljice ili siv ten mogu biti posljedica previše uživanja u slasticama ili ledenoj kavi s mlijekom. Takav zaključak vodi logičnom pitanju: ako se ono što jedemo zrcali na našem licu, koje namirnice mogu pomladiti kožu i osloboditi je upalnih procesa?

Svaka žena ima omiljenu kremu ili serum za kožu lica, ali ono što je jednako krucijalno je potpora koži iznutra. Koža je organ, baš kao i srce i jetra – i to naš najveći, i ima višestruke funkcije. Ona je naš pokrivač, sloj koji nas štiti od vanjskoga svijeta, od raznih faktora oštećenja.

Geni imaju samo 20-ak posto utjecaja

Štiti nas od sunca, regulira naš osjet dodira i bola, zagrijava nas i hladi, a zna i kad putem znoja treba otpustiti toksine i višak hormona iz organizma. To je važno imati na umu kad pričamo o čistom i zdravom tenu jer su problemi na koži znakovi kojima nas tijelo opominje da iznutra nešto nije u redu. Uporne akne, osipi, ekcemi, dermatitis i druge tegobe mogu biti pokazatelji neke unutarnje neravnoteže.

Geni imaju samo oko 20 posto utjecaja na izgled kože, pokazuju recentna istraživanja, dok se preostalih 80 posto odnosi na utjecaj stila života, tj. vanjskih faktora kao što su stres, sunčanje bez zaštite i sl., ali i prehrane koja ima moćan utjecaj na našu vanjštinu.

Snažan utjecaj prehrane

„Sve je više znanstvenih dokaza koji upućuju na to da prehrana uistinu vrlo snažno utječe na naš ten“, kaže dermatologinja Ivana Nola. „Hrana koju jedemo razlaže se na vitamine, minerale i aminokiseline koje naše tijelo može iskoristiti kao gradivne elemente, za obnovu i održavanje funkcija kože.

Ako ste često na dijeti ili jedete previše procesirane hrane, vaša koža neće biti zdrava, čvrsta i gipka kao što bi mogla biti. Simptomi koji se tada mogu pojaviti na koži su ekcemi, svrbež, akne i alergijske reakcije, jednako kao i upalni procesi koji su krivci za prijevremeno starenje kože.“

Brojni se problemi mogu riješiti promjenom prehrane

Nutricionistkinja Karmen Matković Melki dodaje da je način na koji hrana djeluje na našu ljepotu višestruk: „Po izgledu kože može se primijetiti nedostatan unos pojedinih hranjivih tvari ili pak prekomjeran unos hrane koja potiče upalne procese. Jednako tako, brojni se kožni problemi mogu smanjiti upravo promjenom prehrane i suplementacijom deficitarnih mikronutrijenata.“

Nadalje, nutricionistkinja upozorava da je prehrana bogata jednostavnim šećerima, zasićenim masnim kiselinama i mlijekom pogubna jer potiče razvoj upalnih procesa i hormonske neravnoteže, što može djelovati na kožu, posebice genetski osjetljivih pojedinaca.

Mlijeko i čokolada najgori

Savjetuje, stoga, izbjegavanje industrijski prerađene hrane - one bogate rafiniranim ugljikohidratima (šećerima) i upalnim zasićenim mastima (npr. palmitinska masna kiselina), jednako kao i limitiranje unosa mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda.

„Meso i mlijeko, u kombinaciji s ostalim namirnicama, doprinose visokom unosu aminokiseline leucina koji sudjeluje u stvaranju masnih kiselina u lojnim žlijezdama, a poznato je da prekomjerna količina sebuma pogoršava akne“, pojašnjava Karmen Matković Melki.

Iz iskustva u radu s klijentima, i medicinska kozmetologinja Žana Barjaktarević primijetila je da osobama s kroničnim aknama najviše šteti mlijeko, ali i povećana konzumacija čokolade. „Osobama koje vole te namirnice preporučujem zdravije zamjene – crnu čokoladu umjesto mliječne i kozje mlijeko umjesto kravljeg“, savjetuje kozmetologinja.

Glikemijski indeks i koža

Visokoprocesirane namirnice, kao i one visokog glikemijskog indeksa, potiču lučenje veće količine hormona inzulina, odnosno hiperinzulinemiju, koja uzrokuje cijelu kaskadu endokrinih reakcija koje mogu utjecati na razvoj akni i drugih kožnih promjena.

„Naspram njih, prehrana bazirana na svježim sezonskim namirnicama i onima niskog glikemijskog indeksa (GI) blagotvorna je za sve probleme s kožom“, ističe nutricionistkinja Matković Melki, „pogotovo za osobe koje pate od akni.

Namirnice niskog glikemijskog indeksa (npr. bobičasto voće, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće) direktno su povezane s manjom proizvodnjom sebuma i smanjenjem žlijezda lojnica, te se njihovom konzumacijom mijenja profil masnih kiselina na površini kože, što se smatra najkritičnijim upalnim mehanizmom nastanka akni.“
na prvome mjestu

Namirnice koje djeluju ljekovito

Sada, kada smo naučili što bismo trebali držati podalje od usta želimo li čistu kožu, otkrijmo koje namirnice djeluju ljekovito. Matković Melki na tron uzdiže bjelančevine, makronutrijente koje, u moru „superhrane“ i vitamina, često previdimo u nastojanju da imamo zdravu kožu. „Uzimajući u obzir da su bjelančevine gradivni elementi kože koje ona koristi za reparaciju svojih stanica, važno je u svaki obrok uključiti adekvatnu porciju ovog esencijalnog nutrijenta“, ističe nutricionistkinja.

Ako ne unosimo dovoljno bjelančevina, uskraćujemo koži aminokiseline koje su nužne za proizvodnju kolagena (zaduženog za čvrstoću kože) i elastičnih tkiva (koja kožu čine gipkom). Iako naš organizam proizvodi kolagen, ta prirodna funkcija s godinama slabi, a šteta koju uzrokuju slobodni radikali, koje ne možemo izbjeći, dodatno ubrzava taj proces.

Stoga je najbolje što možemo učiniti, prehrani bogatoj bjelančevinama, posebice kolagenom (npr. juha od kostiju, govedina, morski plodovi, jaja, grahorice) dati prvo mjesto u svojoj kuhinji.

15 namirnica koje su najvažnije za ljepotu kože

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci