Glina je najbolji čistač kože

Maleni kristali minerala raznih glina imaju izvrsnu sposobnost da uklanjaju toksine, a istodobno u kožu otpuštaju oligoelemente koji kožu njeguju, hidratiziraju i regeneriraju...

Ako je suditi prema narodnoj medicini, baš kao i modernoj kozmetičkoj industriji, ne postoje bolji čistači kože i organizma od – maski s glinom!

Nema boljeg rješenja za izvlačenje viška masnoća i toksina iz kože. Maleni kristali minerala, naime, imaju izvrsnu sposobnost da na sebe vežu organske molekule, masnoće i metaboličke otpadne produkte, a istodobno u kožu otpuštaju oligoelemente (metale poput cinka, željeza, mangana…) i na taj način poboljšavaju rad stanica kože.

Glina kao lijek

Tri najpoznatije vrste gline

Poznato je kako su gline prebogate mineralima, te čiste, njeguju i regeneriraju kožu, ali isto tako i kroz maske odstranjuju sloj mrtvih stanica s površine pa djeluju kao piling i čiste pore.

Najčešće se upotrebljavaju tri vrste gline:

Zelena je idealna za čišćenje masne i mješovite kože, bijela glina se koristi za njegu i čišćenje suhe, zrele i osjetljive kože, a crvena glina je izvrsna za regeneraciju umorne, stresom pogođene kože.

Tako u kućnoj radinosti možete sami napraviti masku koja je namijenjena potrebama vašeg tipa kože: odvagnite 30 g gline koja odgovara tipu vaše kože, a zatim polako dolijevajte vodu dok ne dobijete gustu kremu. Nanesite masku na lice i nakon 5 minuta sve dobro isperite vodom!

Najbolja je glina koju možete – jesti!

U receptima za njegu koristite glinu s najfinijim česticama, koja je obično skuplja od gline s krupnim česticama. Najkvalitetnija je glina koja ima certifikat da se može uzimati oralno!

Maska mora biti gusta poput paste, no ne smije se ‘mrviti’ na koži jer je to znak da je presuha.

Zato se glina mora dobro izmiješati kako bi se eterična ulja pravilno rasporedila, za što je dovoljno oko 5 minuta. Posudicu s maskom potrebno je držati dobro zatvorenu u hladnjaku kako bi zadržala svoja vrijedna svojstva.

Izvor: Elle.hr

Nikolina Petan

Ostali članci