Detoks kose: Kako poboljšati kosu i prijeći na prirodne preparate za njegu

Samo zdrav korijen rađa zdrave vlasi, a kad previše tretirana kosa ostane bez snage, detoksikacija prirodnim preparatima vratit će joj zdravlje i sjaj. Dopustite vlasištu da diše uz kvalitetne prirodne preparate kojih sve više ima i na našem tržištu

Cilj je osloboditi tjeme

Korištenje klasičnih proizvoda za pranje i njegu, učestalo pribjegavanje šamponima za suho pranje, kemijski proizvodi i uređaji za stiliziranje te bojenje sintetičkim bojama mogu smanjiti volumen kose i oštetiti vlasi te ih učiniti slabima i beživotnima. Nerijetko u tim prilikama posežemo za još većom količinom proizvoda i tako ulazimo u začarani krug jer je kosa koja raste tanka i slaba. Da bi uspostavila svoju prirodnu ravnotežu, ojačala i zablistala, rješenje se skriva u detoksikaciji.

Cilj detoksa je osloboditi tjeme, koje je najčešće zanemareno, od nakupina kemijskih molekula, sebuma, znoja, nečistoća iz okoliša te naslaga kamenca iz tvrde vode. Jednako kao i pore na licu, i folikuli na vlasištu mogu biti zatvoreni nečistoćom. Dok je ne uklonimo u potpunosti, hranjive tvari puno teže prodiru u korijen pa kosa u većoj mjeri opada, vlasi dulje ostaju u fazi mirovanja, a kad počnu rasti, teže se probijaju do površine.

Što izbjegavati?

Da izgled kose ima više veze s vlasištem nego što to mislimo, naglašava Caroline Greyl, kći i nasljednica Leonor Greyl, utemeljiteljice istoimenog francuskog, ekološkog brenda za njegu kose. „Nemoguće je imati zdravu kosu bez zdravog vlasišta. Ako korijen kose nije zdrav, ni kosa ne može biti lijepa i zdrava, stoga je važno brinuti se o vlasištu“, kaže Caroline.

Ovome bi u kultnom zagrebačkom frizerskom salonu Dessange dodali: „Njega tjemena danas je postala produžetak njege kože.“ Zato, Sanja Čabraja, menadžerica salona, ističe da u njezi krhke kose ili problematičnog tjemena koriste isključivo Phytodess, kozmetiku pariške kozmetičke kuće Dessange koja sadrži više od 80 posto prirodnih sastojaka dobivenih iz kontroliranog uzgoja.

Konvencionalni proizvodi za njegu kose svojim oglasima u kojima žene zabacuju sjajne, guste kovrče preko ramena uvjeravaju nas da reklamirani proizvod može trans­formirati svaku kosu. No, kratak pogled na sastav takvog proizvoda često pokazuje sasvim suprotno jer mnogi sadrže brojne aditive koji štete zdravlju i ljepoti kose. Neke sastojke treba izbjegavati, savjetuje Caroline Greyl, a to su alkohol jer povećava lučenje sebuma, što uzrokuje mašćenje vlasišta i u nekim slučajevima pojačan gubitak kose, te silikon jer oblaže vlasi derivatom plastike čineći grubu kosu trenutno zaglađenom, ali dugoročno krhkom.

Pokazatelji da se vlasište bori

„Nisam pobornica umjetnog izgleda”, govori francuska stručnjakinja. „Na kosu nanosimo sintetičke sastojke da bi ona izgledala zdrava, ali kad je operemo, ona nije zdrava! Trebamo upotrebljavati pro­izvode koji penetriraju u vlasi i obnavljaju ih snagom prirodnih sastojaka kako bismo uživali u dugotrajnim rezultatima, umjesto što koristimo proizvode koji djeluju kao make up, prikrivajući oštećenja“, kaže Caroline Greyl.

Nepoželjni sastojci u kozmetici, poput sulfata, silikona i parabena, doslovno guše tjeme i zatvaraju vlas po cijeloj njenoj dužini, dodaje Sanja Čabraja. „S vremenom, polako i sigurno stvara se problem vlasišta, bilo da se radi o svrbežu, crvenilu tjemena, ljuskanju i perutanju, pa čak i opadanju kose. To su nam prvi pokazatelji da se vlasište bori te je potrebno nešto poduzeti.“

Detoksikacija kose i tjemena nameće se kao logičan izbor želimo li ljepšu i zdraviju kosu. Pedesetjednogodišnja Caroline detoksikaciju posebno preporučuje osobama koje primijete povećan gubitak vlasi, bilo da je riječ o alopeciji ili sezonskom opadanju kose, osobama osjetljivog i/li suhog tjemena te ženama nakon 45. godine jer hormonske promjene koje proživljavaju utječu na kvalitetu kose, čemu i sama svjedoči.

žena detoks kose

Prijelazni period

Prvi i najvažniji korak je prestanak korištenja komercijalnih kozmetičkih proizvoda, barem mjesec dana, i to dva puta godišnje, ne želite li u cijelosti prijeći na zdraviju varijantu njege. Kad očistite kupaonicu od kemijskih preparata, slijedi odabir šampona, osnovnog proizvoda u procesu detoksikacije.

„Najzdraviji mogući odabir je šampon s organskim certifikatom koji, za razliku od prirodnog, podrazumijeva da su svi sastojci dobiveni procesom ekološkog, organskog uzgoja, te uz strogo kontrolirani nadzor procesa proizvodnje“, kaže Grozdana Belančić, vlasnica frizerskog studija SCH&SCHKE, prvog organskog frizerskog salona u Zagrebu.

Prelaskom na organsku kozmetiku, na tjemenu počinje proces balansiranja lučenja sebuma i oslobađanja od nakupina kemijskih čestica. Za to vrijeme četiri su moguća detoksikacijska scenarija. „Kako se folikuli kose 'odčepljuju', povećava se lučenje sebuma, što može uzrokovati pojačano mašćenje, ali i svrbež, prištiće i perut. No, nema razloga za zabrinutost jer to su znakovi detoksikacije“, ističe iskusna frizerka Belančić koja se školovala na brojnim edukacijama u inozemstvu.

Ova zahtjevna faza može trajati od 4 do 6 tjedana, a za to je vrijeme potrebno biti strpljiv. Češće pranje kose ili blagi detoksikacijski organski piling može olakšati ovaj prijelazni period. Važno je ne podleći iskušenju i kombinirati organske i komercijalne proizvode. Rezultat koji donosi organska kozmetika nije instantan, ali je vrijedan čekanja.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci