Bijeli čaj - odličan pomlađujući sastojak

U svijetu ljepote često se spominje zeleni čaj kao odličan pomlađujući sastojak, no još je učinkovitiji njegov srodnik – bijeli čaj...

Pomlađujuće djelovanje

Iako se zeleni, crni i bijeli čaj dobivaju od listova iste biljke, čajevca (Camellia sinensis), bijeli čaj je rjeđi i skuplji. To je zato što se branje i sušenje obavlja ranije i traje svega nekoliko dana u godini, a pritom se odabiru smo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih su dlačica osušeni listići srebrnkastobijele boje i otuda potječe naziv čaja. Budući da se bijeli čaj puno manje obrađuje, neki smatraju da sadrži veće količine antioksidansa.

Prema istraživanju američkog sveučilišta Hospitals of Cleveland, bijeli je čaj, nanesen na kožu, 10 posto djelotvorniji od zelenoga. „Ekstrakt bijelog čaja štiti kožu od oksidacijskog stresa koji smanjuje stanične funkcije kože“, objasnila je Elma Baron, voditeljica istraživanja. Vanjska primjena učinkovito poboljšava i osnažuje funkcije stanica kože i štiti ih od negativnih, štetnih utjecaja UV zraka, pa bijeli čaj, u konačnici, ima izvrsno pomlađujuće djelovanje.

Iznutra i izvana

Kada je riječ o antioksidacijskom učinku, posebno se ističu polifenoli, preciznije polifenol epigallocatechin-3-gallate, koji je u bijelome čaju zastupljen u nešto većoj količini. Jedan od najpoznatijih bijelih čajeva je vrsta Silver Needle, čije pomlađujuće ekstrakte koriste mnoge kozmetičke kuće, poput Chanela i Originsa.

Bilo da bijeli čaj pijete ili ga nanosite na kožu, obje metode djeluju blagotvorno. Preporučene doze su, prema američkom sveučilištu Maryland Medical Center, 2 - 3 šalice svježe skuhanog čaja dnevno. S druge strane, možete sami raditi njegujuću pomadu od listića bijeloga čaja ili nabaviti neki od gotovih kozmetičkih pripravaka.

Isprobajte u: Umirujuća krema za osjetljivu kožu lica La Solution 10, oko 700 kn, Chanel; Planet SPA maska za lice s ekstraktom bijelog čaja, 35 kn, Avon; Regenerativna dnevna krema od karanja ulja i organskog bijelog čaja, 149 kn, Lavera; Bijeli čaj krema za tijelo, 150 kn, L'Erbolario

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci