Američki fitnes za lice

Kada je Mia Šoškić shvatila da zdrav načn života, kao dugogodišnja vegetarijanka i redovita posjetiteljica pilates studija, nije dovoljan da bi očuvala mladolikost svog lica, u kasnim 30-im godinama krenula je u potragu za očuvanjem ljepote. Najbolje rezultate su joj, ističe, donijele vježbe slavne Carolyn Cleave...

Bore i podočnjaci kojima nema spasa

Miju su mučile četiri duboke vodoravne bore na čelu, nastale od čestog mrštenja, i naslijeđeni, izraženi podočnjaci. Za podočnjake je mislila da joj nema spasa, a za bore na čelu je, iz znatiželje, priznaje, prije nekoliko godina probala botoks. Međutim, učinak joj se nije svidio pa je nastavila tražiti prirodnu metodu pomlađivanja.

Prije nego što se zaustavila na metodi Carolyn Cleave, poznate 71-godišnje američke instruktorice face fitnessa, na internetu je proučavala razne sustave vježbanja, kao i metodu joge za lice Anelise Hagen, učiteljice joge iz New Yorka. Međutim, najbolje rezultate su joj, ističe, donijele vježbe slavne Carolyn Cleave.

Face fitness

„Metodom Carolyn Cleave postigla sam bolje rezultate jer su vježbe mišića temelje na otporu – prsti se koriste kao mali utezi. Zato se vježbe i nazivaju face fitness“, kaže Mia Šoškić koju su rezultati vježbanja oduševili. „Izravnale su mi se bore na čelu – sada se jedva naziru, a podočnjaci – koje sam naslijedila od oca, koji ih isto ima cijeli život – nestali su nakon tri mjeseca vježbanja.“

Šoškić pojašnjava da duboke bore, kao one na njezinom čelu, nastaju kad je koža „zarobljena“ u potkožnom tkivu, a vježbe koje je prakticirala oslobodile su tu zarobljenu kožu. „Treniranjem i toniranjem mišića, sitnije se bore mogu izravnati, a dublje učiniti manje uočljivima“, ističe Šoškić. Posebno je bila fascinirana kad je otkrila mišić ispod očiju, odnosno ispod tamnih vrećica, te njihovom aktivacijom postigla bolji učinak od bilo koje kreme za ublažavanje podočnjaka.

vježba lica vježba lica

Vježbaju se mišići

„Tehnikama vježbanja mišića ispod očiju potaknula sam pravilnu i ravnomjernu raspodjelu nakupina masti, što je postupno smanjilo natečenost područja oko očiju. Primijetila sam i da je koža ispod očiju postala čvršća, zategnutija i punija pa su tamni kolutovi postali manje primjetni, a mišići snažniji, zbog čega se smanjila opuštenost kože, kao i vrećice ispod očiju.“

Jedan od razloga zbog kojeg su vježbe za lice Carolyn Cleave tako učinkovite je to što se izvode tako da se najprije stegne mišić, a zatim se preko njega po koži klizi prstima, navodi Mia Šoškić. „Kad najprije stegnemo mišić, a potom preko njega prelazimo prstima pritišćući ga, ne samo što izgrađujemo mišićna vlakna nego oblikovanjem mišića zatežemo i kožu. Usto se kombinacijom vježbi i masaže lica tretiraju i određene akupresurne točke, zbog čega ova metoda, poboljšava naše cjelokupno zdravlje.“

U treningu

Zbog dobrobiti koje je iskusila, Mia Šoškić je završila tečaj kod Carolyn Cleave i sada, kao certificirana trenerica face fitnessa, uči Splićanke kako da na prirodan način licu vrate svježinu i mladolikost. Iako je za najbolji rezultat potrebno izvoditi svih 28 vježbi, u trajanju od 15 minuta, dva do pet puta tjedno, ovisno o vašoj dobi, iskušajte vježbu zaslužnu za smanjenje Mijinih podočnjaka, kao i onu koja će učiniti vaše usne punijima te ublažiti borice oko usana.

vježba licaVježba za ublažavanje podočnjaka

Načinite oblik slova „v“ kažiprstom i srednjim prstom obje ruke. Postavite svaki prst na vanjski i unutarnji kut oba oka. Prsti trebaju biti nježno, ali čvrsto naslonjeni na lice. Djelomično zatvorite oči (škiljite) tako da čvrsto stegnete samo donje kapke osjećajući zategnutost mišića vanjskog i unutarnjeg kuta oka.

Napeti su samo donji kapci, gornji kapci su opušteni. Zategnite donje kapke služeći se kažiprstima kao utezima. Posljednji položaj zatezanja zadržite dok ne izbrojite do 40. Ako vježbate u ležećem položaju (držite glavu podignutu oko 1,5 cm od tla), nakon 10 zatezanja zadržite položaj zatezanja dok ne izbrojite do 20. Ova vježba učvršćuje kožu na području ispod očiju. Ponovite je 10 puta.

vježba licaVježba za volumen usana

Postavite vrh kažiprsta između zatvorenih usana. Usne formirajte u oblik poljupca i stisnite vrh prsta usnama zamišljajući da je olovka. Polako udaljavajte kažiprst od usana zadržavajući pritisak na usnama.

Pogled usmjerite na vrh prsta. To će vam olakšati održavanje odgovarajuće snage pritiska tijekom udaljavanja prsta. Nabrojite do 40. Ova vježba popunjava središnji dio usana i jača orbitalne mišiće oko usana.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci