6 načina kako ojačati i potaknuti rast trepavica

Čak iako imate slabe i lomljive trepavice, uz pomoć ovih jednostavnih savjeta možete potaknuti njihov rast…

Iako sloj ili tri sloja maskare mogu pomoći da vaše trepavice izgledaju punije i da imate oči poput Bambija, ima nešto u prirodno dugim trepavicama. Nije stvar samo u estetici: trepavice slabe i pucaju kako starite, što ide ruku pod ruku sa suhoćom i lomljenjem. Što znači, poticanje rasta trepavica istovremeno čini vaše trepavice jačima i zdravijima. A tko to ne želi?

Ako niste rođeni s dugačkim trepavicama, poticanje njihova rasta može biti pomalo izazovno. Evo šest postupaka koji su podržani znanošću i odobreni su od strane dermatologa:

1. Koristite serum za rast trepavica

Prema dermatologici Jeanine Downie, oni zaista donose rezultate: "Trepavice mi rastu dulje, gušće i punije", rekla je. Možete se odlučiti za serum za rast trepavica kojeg je odobrila FDA (oni djeluju zapravo produžavajući fazu rasta dlake) ili se odlučite za opciju sa sastojcima za hranjenje dlačica poput ricinusovog ulja, meda i vitamina E, kako biste zaštitili i promovirali rast finih dlačica. Uvijek razgovarajte s dermatologom o svim mogućnostima prije nego što se odlučite za novi serum, za svaki slučaj ako se suočite s iritacijom.

2. Koristite ricinusovo ulje

Tehnički, ne postoje znanstveni dokazi koja podupiru bilo kakve tvrdnje o dobrobitima ricinusova ulja. No kako je dermatologinja Ava Shamban, utemeljiteljica SKINFIVE-a, rekla o ricinusovom ulju za trepavice, "ne može se poreći njegova anegdotska moć i snaga."

Njegove hidratantne i antioksidativne sposobnosti učinile su ga voljenom glavnom namirnicom u Ayurvedskim kućanstvima, a čak i ako samo po sebi ne potiče rast, zasigurno može održavati trepavice nahranjenima i zdravima. "Jako je hidratantno, tako da trepavice ne postaju lomljive i suhe niti pucaju, što se događa kako starimo", kaže Shamban.

Konkretno, ricinusovo ulje sadrži ricinoleinsku kiselinu, masnu kiselinu koja ima antioksidativna i protuupalna svojstva. Ulje je također prepuno vitamina E, koji može zaštititi trepavice od negativnih učinaka iz okoline. Napokon, ricinusovo ulje je istovremeno omekšivač i okluzija. Što to znači? Pa, sposobno je prodrijeti u trepavice i spriječiti vlagu da istječe iz njih.

3. Uzmite suplemente koji podržavaju rast trepavica

Jeste li znali da su vaše trepavice zapravo sitne, nježne dlačice? Da, one su strukturno sastavljene od istih proteina kao i vlasi na vašoj glavi - možda se najviše ističe keratin. I dok trepavice rastu same od sebe (pod pretpostavkom da nema ožiljaka na sitnim folikulama), opskrbljivanje tijela pravim hranjivim tvarima može poboljšati taj proces.*

Točnije, za izgradnju keratina, vaše tijelo treba nekoliko vrsta aminokiselina, od kojih su mnoge dio kolagenih peptida. Zbog toga istraživanje ukazuje na dodatak kolagena i biotina za rast kose, jer unošenje oba može pomoći u održavanju vaše prirodne razine ovih esencijalnih sastojaka. * Zapravo, jedno malo istraživanje pokazalo je da su žene s tankom kosom osjetile značajan rast pri dodavanju biotina u usporedbi s onima koje su dobivale placebo.*

Još jedna s placebom kontrolirana studija pokazala je da uzimanje i dodataka biotina i kolagena podupire povećani rast kose kod žena. *

4. Koristite maskaru infuziranu serumom

Na tržištu je sve veći broj maskara infuziranih serumom, a one trepavice oblažu zdravim, produljujućim aktivnim sastojcima koji ih istovremeno pigmentiraju. Uređivanje trepavica po danu nikada nije bilo lakše.

Bonus: Maskare prožete hidratantnim sastojcima imaju tendenciju da se manje grudaju, jer formula obično nije tako suha.

5. Redovito ih čistite

Baš kao što se na vašem tjemenu može skupiti nečistoća, tako može i na trepavicama. Šminka za oči, sluz i ulje mogu se zalijepiti na trepavicama (čak i ljepilo za trepavice, ako koristite umjetne trepavice) – a to bi moglo ograničiti rast trepavica, čak i uzrokovati njihovo ispadanje. Vaše trepavice potječu od sitnih folikula. Održavanje čistoće ključno je za zdrav rast dlaka.

Ipak, to je puno manje održavanja od održavanja čistoće vlasišta. Kad perete lice, samo umasirajte nježno sredstvo za čišćenje i u kapke. Pazite da ne budete pregrubi - zadržite lagani pritisak.

6. Neka trepavice budu zdrave

Da biste potaknuli rast, važno je da dlake koje već imate budu jake. Zdrave, bujne dlake obično izgledaju punije, zar ne? Naravno, održavanje tih dlačica sretnima uključuje sve gore spomenute metode, ali također ćete se htjeti potruditi da izbjegnete nepotreban stres.

Trepavice su nježne i fine, a čak i najmanje pogreške mogu s lakoćom iščupati te dlačice: Stvari poput trljanja očiju (i dlanovima i grubim sredstvom za uklanjanje šminke), uvijanje trepavica uvijačem i upotreba snažne šminke za oči može dovesti do slabljenja (i možda ispadanja) trepavica. Ako često ujutro nađete trepavice na jastuku, vjerojatno vas mole za nježnost i njegu.

Izvor: mindbodygreen.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci