10 savjeta za prvi susret sa suncem

Mnogi će se od nas sljedećih dana prvi put izlagati suncu. Poriv koji nas tjera da upijamo prve zrake toliko je snažan da zaboravljamo da nam sunce nije baš najbolji prijatelj. Pridržavajte se jednostavnih pravila i od sunca uzmite samo najbolje: ljepotu, vitalnost, energiju...

1. I UVA i UVB-zaštita

Visoka brojka istaknuta na proizvodu za sunčanje ponekad zavarava. Sigurnost od sunca ne osigurava SPF 30 ili 50, već dvostruka zaštita i od UVB i od UVA zraka. UVB zrake na koži uzrokuju crvenilo i opekline, a smatraju se i najodgovornijima za nastanak karcinoma kože. UVA zrake prodiru dublje u kožu i odgovorne su za njezino ubrzano starenje. Potražite proizvode s oznakom UVA i UVB, a potom i naznaku je li zaštita malog (SPF 6-14), srednjeg (15-29), visokog (30-40) ili vrlo visokog faktora (50+).

2. Od višeg faktora prema nižem

Najprije počnite upotrebljavati kreme sa SPF 30, a zatim smanjujte do proizvoda sa SFP 15. Postupnim izlaganjem suncu potaknut ćete kožu da se sama na njega privikne tako što će stvarati zadebljanje rožastog sloja i pigmente.

3. Pazite na nježne dijelove tijela

Kod nanošenja proizvoda sa zaštitnim faktorom obratite pozornost na delikatne dijelove tijela koji su više izloženi suncu, kao što su ušne školjke, kapci, nos, usne, ali i na one koje nisu u vidnom polju pa ih nerijetko zanemarujemo, poput stražnje strane nogu i ruku.

4. Šešir na glavu, bambus na tijelo

Na suncu nije važno biti modno osviješten, već biti svjestan svojeg zdravlja, ali i ekologije. Ove godine najviše novca izdvojite za šešir sa širokim obodom koji će licu osigurati hlad. Prednost dajte platnenima ispred slamnatih jer bi vas slama od pojačanog znojenja mogla nažuljati. Kod nas se može nabaviti odjeća, barem majice kratkih rukava, i ručnici od bambusa. Taj ekološki materijal ima čak 60 posto veću sposobnost upijanja vlage od pamuka i prirodno antibakterijsko djelovanje.

sunčanje5. 'Ne' svjetlucavim sjajilima

Svjetlucava sjajila i balzami pri izlaganju suncu strogo su zabranjeni jer privlače ultraljubičaste zrake. Koža usana posebno je osjetljivija na štetne sunčeve zrake. Ne izlazite a da je ne zaštitite visokim zaštitnim faktorom.

6. Dodatna zaštitna sredstva

Oralno uzimanje antioksidansa, betakarotena ili likopena potaknut će stvaranje melanina i neutralizirati djelovanje štetnih slobodnih radikala od sunčanja. S uzimanjem treba početi najkasnije tri tjedna prije izlaganja suncu te nastaviti i za vrijeme sunčanja. Antioksidans na koji treba obratiti pozornost je i astaksantin, prirodni karotenoid iz morskih algi. Zapamtite da su dodaci, kako im i ime govori, samo dodatna zaštita od sunca, nikako osnovna.

7. Hidratacija

Hidratacija kože nakon izlaganja suncu od velike je koristi budući da koža na vrućini u površinski sloj šalje veće količine vode pa dublji slojevi kože postaju dehidrirani, što smanjuje njezinu čvrstoću i tonus. Kreme za kožu nakon sunčanja nanosite netom nakon izlaganja suncu. Za maksimalan učinak, kao i kad pijete lijekove, potrošite cijelu kuru, odnosno tubu, i ako se više ne izlažete zrakama.

8. Kvalitetna šminka

Ženama se ponekad teško odreći šminkanja čak i na +30 stupnjeva. Dekorativna kozmetika može biti u službi ljepote, ali i zdravlja, pa birajte onu sa zaštitom od UV zraka. Ipak, ona ne smije biti jedino pokrivalo kože jer brzo nestaje s lica.

9. Niste sigurni ni u hladu

Oblaci, prozorska stakla, hlad, magla, naoblaka, more ili rijeka neće zaustaviti sunčeve zrake da se provuku do kože. Neka vas ne zavara tama oblaka i morskih dubina. I u takvim se uvjetima zaštitite od sunca.

10. Kako sve iskoristiti sunce

Sunce je opasno samo ako ga ne poštujemo, u suprotnom nas daruje energijom, dobrim raspoloženjem, vitaminom D, preplanulim tenom. Njegovu toplinu iskoristite za sušenje smokava ili grijanje ljekovitih tinktura bilja koje ćete ovoga ljeta ubrati. Otvorite širom prozore. Neka zrake izbace i posljednju kapljicu vlage koja se skupila u domu tijekom duge zime. Napravite dvorišni tuš, a toplu vodu neka proizvede bačva izložena suncu. Perite i sušite rublje na otvorenome, smanjite ovih mjeseci račun za struju. Svako slobodno predvečerje obogatite pogledom na zalazak sunca.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci