Prirodna sredstva za čišćenje doma

Unesite u dom svježu energiju i podarite mu sjaj i miris prirodnim pripravcima

Čista kuhinja za bolje zdravlje Prema feng shuiju kuhinja predstavlja zdravstveno stanje. Zato očistite prostoriju u kojoj najčešće boravite, a koja je rasadnik bakterija. U posudu ulijte vodu, dodajte jednu žlicu jabučnog octa i tri kapi eteričnog ulja limuna. Spravljenom tekućinom vratite sjaj radnim površinama u kuhinji, hladnjaku, daskama za rezanje i prozorskim staklima.

Blistavi podovi Za čisti pod potrebna su vam eterična ulja čajevca i ružmarina. U lavor ulijte pet litara vode, dodajte 15 kapi čajevca i 10 kapi ružmarina i dobili ste tekućinu kojom ćete dezinficirati sve podne površine i osvježiti dom ugodnim mirisom.

Za mirisno rublje i ormare Grančice i cvjetovi lavande ili geranije se zbog svojih repelentnih svojstava i lijepa mirisa stavljaju u platnene vrećice koje se odlažu u ormare Pet do sedam kapi eteričnog ulja tih biljka možete dodati i u vodu za ispiranje zavjesa, deka ili popluna.

Prirodni osvježivači U 100 ml cvjetne vodice na bazi peperminta, čajevca ili sandalovine dodajte do 20 kapi eteričnog ulja grejpa, bora, čempresa, limuna ili naranče. Kombinirajte samo dvije vrste eteričnih ulja u cvjetnoj vodici. Dobro se slažu bor i limun, čempres i grejp. Mirisnu tekućinu ulijte u raspršivač i osvježite zrak u kuhinji nakon kuhanja ili usisavanja.

Limun kao spužva U posudu stavite pola šalice sode bikarbone i prirodni tekući sapun na biljnoj bazi i sve smiješajte u kremastu smjesu. Razrežite limun na pola što će poslužiti kao spužva za ribanje, istovremeno ostavljajući ugodan citrusni miris. Tako pripremljena smjesa ostat će vlažna nekoliko sati, a ako je želite spremiti, ukapajte u nju nekoliko kapi glicerina na biljnoj bazi i zatvorite u staklenku.

Prozori bez oblaka Za blistave prozore smiješajte u raspršivač pola čajne žlice tekućeg sapuna na biljnoj bazi, tri jušne žlice destiliranog bijelog octa i dvije šalice vode. Poprskajte po staklu i očistite novinskim papirom ili pamučnom krpom.

Zbogom plijesni Dvije šalice destiliranog bijelog octa ulijte u raspršivač i poprskajte područje zahvaćeno plijesni. Ostavite da djeluje nekoliko sati, a zatim obrišite. Za područja zahvaćena tvrdokornom plijesni poslužit će eterično ulje čajevca, koje uništava plijesan i sprječava njezino nastajanje. Kombinirajte dvije kapi čajevca s jednom šalicom vode.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci