Marie Kondo: Kako dovesti u red knjige na policama

Jedna od najpoznatijih savjetnica za uklanjanje nereda Marie Kondo savjetuje kako dovesti u red knjige što su se nagomilale u našem domu

Rijetki su sretnici koji uspiju odoljeti gomilanju stvari baš u svakom životnom području. Ako je i sa svim ostalim stanje pod kontrolom, tu su knjige koje su se s vremenom nagomilale čekajući da nađemo vremena za njih – Japanci takvu hrpu knjiga nazivaju tsundoku. "Mnogi ljudi kažu da su knjige stvar od koje se jednostavno ne mogu odvojiti bez obzira na to jesu li strastveni čitatelji ili nisu, no pravi je problem zapravo način na koji se odvajaju od njih", kaže Marie Kondo, jedna od najpoznatijih savjetnica za eliminiranje nereda. U skladu sa svojom metodom KonMari, savjetuje što trebamo učiniti.

Sve knjige skinite s polica – Ovom se koraku stranke Marie Kondo često protive, no ona kaže: "Kao i odjeća i bilo koja druga stvar što je posjedujemo, knjige koje su dugo stajale netaknute na polici postaju 'uspavane'. Ili bih možda trebala reći da su 'nevidljive'." Ona ih "budi" i ponovno čini vidljivima tako što ih pomiče, izlaže zraku, čini "svjesnima".

Dodirnite svaku knjigu – Samo kad su knjige svjesne, možete ih "jednu po jednu uzeti u ruku i odlučiti želite li je zadržati ili odbaciti. Kriterij je, naravno, osjećate li uzbuđenje užitka kad je dotaknete". No ne kad je čitate – Marie Kondo upozorava da započinjanje čitanja ili čak samo otvaranje bilo koje od knjiga može cijeli projekt izbaciti iz kolosijeka – nego kad je dotaknete.

"Nekad" znači "nikad" – Svi mi imamo knjige za koje uvjeravamo sami sebe da ćemo ih jednom pročitati, no Marie Kondo ističe kako gomilanje knjiga samo s namjerom da ih pročitamo u neodređenoj budućnosti umanjuje efekt knjiga koje čitamo. "Sve je u tajmingu", kaže. "Trenutak kad se prvi put susretnete s knjigom pravo je vrijeme za njeno čitanje. Kako ne biste propustili taj trenutak, preporučujem da vam zbirka bude malena."

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci