Kako da naučimo živjeti s malo stvari

... i veselo uživati u tome! Minimalizam je trend u interijeru i u filozofiji života, ali u psihologiji je još uvijek teška praksa. Evo vodiča...

I popis od 15-ak stvari predugačak

Ako ste ikad maštali o tome da rasprodate sve i svedete imovinu na najosnovnije stvari, vjerojatno vam minimalizam nije stran pojam. Međutim, minimalizam je mnogo više od raščišćavanja krša. On znači oslobađanje od svakog mogućeg krša, i to trajno.

"Minimalizam ne predstavlja prazne bijele sobe bez namještaja", kaže Chris Wray, pisac zanimljivog bloga o minimalizmu. "To je ideja o uklanjanju svih onih stvari koje nam odvraćaju pažnju od istinski značajnih elemenata našeg života."

Za ekstremne minimaliste, dugačak je čak i popis od petnaestak predmeta u vlasništvu. Takav je Andrew Hyde iz Kolorada koji, kako kaže, nije u ovaj broj uračunao rublje i čarape. I premda mnogi kažu kako je ovakav asketski minimalizam trend na Zapadu, gdje je konzumeristička kultura već prevršila svaku mjeru, i u siromašnijim krajevima svijeta nije nemoguće primijeniti bar neke principe minimalizma.

Ako se odlučite na takav pokušaj, evo što trebate znati...

Što će vam biti potrebno: mentalna snaga. Želite li se osloboditi većine stvari, bit će potrebno donijeti konkretnu odluku za svaki pojedini predmet, a to će biti mentalni napor. I neće se dogoditi preko noći.

Koliko vam vremena treba da se pripremite: ni minuta. Možete početi odmah, tako što ćete staviti jednu kutiju ili vrećicu u svaku prostoriju stana. Kad ugledate nešto što niste dugo koristili (ili možda niste nikad upotrijebili), ubacite to u kutiju. Ako se bojite da će vam ti predmeti ipak zatrebati, ostavite kutiju negdje na nekoliko mjeseci i ako vam ni u tom vremenu ne zatrebaju, poklonite ih.

U psihološkom smislu, možda nećete moći početi odmah. Svi mi volimo svoje stvari. Ali one nisu bez cijene. Sve što imamo traži neko vrijeme za održavanje, čišćenje, popravljanje, sređivanje... mnogi ti predmeti traže i novac za održavanje. Procijenite koliko ćete dobiti tim "gubitkom" i kad budete psihološki spremni, počnite.

Gdje početi: na mjestima koja vas najviše frustriraju. Je li vam ormar već toliko pun da se stvari gužvaju? Gubite li svako jutro vrijeme razmišljajući o tome što ćete odjenuti? I tražeći "onu" ogrlicu koja vam najbolje stoji uz tu bluzu? Počnite primjenu minimalističkih principa u ormaru.

Kako početi: sitnim stvarima. Nećete moći raščistiti krš u svom životu za jedan dan. Pa ni za tjedan dana. Ali možete početi s petnaestak minuta svakog dana. To djeluje kao beznačajno vrijeme, ali ako navijete sat i poštujete tih 15 minuta, iznenadit će vas rezultati poslije dva tjedna. Ne dopustite da vas iznenadi i želja da preskočite to navijanje sata....

Što izbjegavati: uspoređivanje s drugima. Vaš minimalizam je samo vaš! Želite organizirati svoj dom onako kako vama odgovara, u skladu s vašim životom. Ako želite zadržati baš sve knjige koje imate, ali ostaviti samo pet košulja u ormaru, onda tako i učinite.

Što učiniti poslije tri mjeseca primjene minimalističkih principa: javite nam kakvi su rezultati!

Kako je naša urednica Ivona Lerman krenula stopama minimalizma pročitajte ovdje

Kristina Ivanović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci