Feng shui savjeti za uređenje kuhinje

Budući da je hrana primarni izvor naše snage, uređenje kuhinje u skladu s principima feng shuija važno je za zdravlje svih ukućana. Osim zdravlja, kuhinja predstavlja i financije, a od financijskih mogućnosti ukućana ovisi i kvaliteta hrane koja se u kuhinji sprema

Položaj utječe na kvalitetu hrane i zdravlje ukućana

Najbolja lokacija za kuhinju je u stražnjem dijelu doma. Nikako je nije dobro planirati u samom centru jer taj položaj narušava ljubav i slogu među ukućanima. Ako je smještena pored ulaznih vrata, izaziva pohlepu a nasuprot ulaznih vrata može donijeti probleme s alkoholom. Kuhinja mora biti čista i prozračna, nikako pretrpana elementima. Osoba koja kuha mora zauzimati takav položaj da vidi svakog tko ulazi u kuhinju; u suprotnom prenosi nesigurnost i lošu energiju na hranu.

Položaj štednjaka vrlo važan

U Kini se štednjak u uglu smatra nepovoljnom pozicijom za onog koji kuha, kao i štednjak pored sudopera ili hladnjaka, jer se tako vatreni i vodeni element poništavaju. Ako imate takav raspored, preporučuje se da ga promijenite ili stavite nešto zeleno između štednjaka i sudopera/hladnjaka kako bi se stvorio produktivni ciklus voda-drvo-vatra. Štednjak ne bi trebao biti ispod prozora jer to stvara financijsku nestabilnost. To mjesto je najbolje za sudoper jer pranjem suđa kroz prozor na njega prelazi pozitivna jang energija.

Evo još nekih važnih feng shui savjeta za kuhinju:

  • Boja kuhinje trebala bi biti u skladu s položajem kuhinje u odnosu na strane svijeta, s tim da su ipak najpovoljnije boje svijetlozelena, bež, smeđa (boja drveta).
  • Treba izbjegavati crvenu kuhinju jer izaziva svađe u braku, ali ako je kuhinja u južnom sektoru onda treba koristiti purpurnu, koja predstavlja jin vatru.
  • Plava kuhinja donosi financijske probleme.
  • Narančasta kuhinja nije loša, s tim da može donijeti probleme s kilogramima jer ta boja naglašava element Zemlje koji nagovješta da će se u toj kuhinji mahom spremati tradicionalna i kalorijski bogata hrana.
  • Što se dekora tiče, u kuhinji trebaju biti svijetle keramičke pločice u istoj ili sličnoj boji kuhinje, drveni elementi trebaju biti svjetlijih vrsta drveta, a kuhinja općenito dobro osvijetljena.
  • Iznad štednjaka je dobro staviti manje ogledalo u kome se ogleda posuđe, jer time se simbolički udvostručava sve što je na štednjaku, a to vodi do poboljšanja financija. Ovaj feng shui lijek koristi se i kada osoba koja kuha ne vidi osobe koje ulaze u kuhinju jer je okrenuta zidu, a drugačiji raspored ni je moguć.
  • Ne treba napominjati da svaka vrsta nereda u kuhinji (prljavo posuđe, pećnica, hladnjak) dovodi do financijskih gubitaka.
  • Pribor za jelo treba držati u ladici, posebno noževe, jer ako se noževi drže zabodeni u drveni stalak, to može izazvati svađe u obitelji. Također, tupi noževi po kineskom vjerovanju prizivaju nesreću.

 

Miloš Tomić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci