Energetsko čišćenje nakon godišnjeg

Nakon povratka s godišnjeg odmora često nas dočeka pomalo zagušljiv dom. No ustajali zrak zarobljen iza čvrsto zatvorenih prozora samo je izvanjska, našim osjetilima dostupna manifestacija jedne suptilnije pojave – u našem se domu zaustavila energija, postala je teška i nezdrava

Težina od svađa, bolesti, tuge...

Baš kao i naše tijelo, naš prostor ima svoj energetski život – puni se i prazni i u njemu energija cirkulira. Kao što naša energija ovisi o onome što jedemo, osjećamo i mislimo, tako i naš prostor odiše onime što u njega unosimo - emocijama, uvjerenjima i stanjima njegovih sadašnjih ili bivših stanara, ali i utjecajima iz okoliša. Ako ste malo osjetljiviji, zasigurno ste nekad u životu osjetili svojevrstan naboj kad ste ušli u prostor u kojem se netom odigrala neka svađa ili pak osjetili težinu ondje gdje je netko dugo tugovao ili bolovao.

Ta težina može se trajno nastaniti u dijelovima vašeg doma i izazivati u vama nelagodu. A ako je vjerovati zakonu da slično privlači slično i da se sličnim hrani, loše vibracije u vašem domu mogle bi privući još negativnosti. Srećom, baš kao što možemo obrisati prašinu, usisati dom i dobro ga provjetriti, i negativnu energiju možemo potjerati iz kuće. Iako se metode energetskog čišćenja prostora vežu uz Istok i tamošnje filozofije, prava je istina da su svi dijelovi svijeta pa i mnoge religije jednom poznavale ove rituale, no znanje o njima s vremenom se izgubilo. Jedino se na Istoku ono još njeguje pa je tako, primjerice, sastavni dio feng shuija, vještine energetskog uređenja prostora.

I u našim se područjima dom nekad čistio energetski

„U prošlosti su se i na našem području domovi ritualno energetski čistili. Obično su se prije velikih svetkovina domovi fizički pospremali, a žene na ognjištu palile su aromatično bilje, pa čak i bacale kuglice tamjana te na taj način čistile i posvećivale prostor pripremajući ga za doček božanske energije. I posvećivanje kuća koje danas obavljaju svećenici nekada je bilo oblik energetskog čišćenja. Tamjanom svećenici tjeraju zle sile. Ne kaže se uzalud da vrag bježi od tamjana. Danas, međutim, rijetko kade domove dok ih posvećuju“, objašnjava majstorica feng shuija Sanda Mesek te upozorava da je čišćenje prostora nekad bilo dio univerzalnog znanja o ispreplitanju vidljivog i nevidljivog svijeta.

Prije smo imali i drukčiji odnos prema domu. Dijelovi doma posvećivali su se višim silama, kako god ih je tko zvao. Možda poznajete neke starije ljude koji u kući imaju svojevrsne oltare na kojima se mole. Na njima nerijetko upale svijeću, a vatra je jedan od načina na koji možemo uništiti, tj. sagorjeti nepovoljnu energiju te poštovati i privući pozitivnu. Istočnjaci pak središnji dio doma ostavljaju praznim posvećujući taj prostor meditaciji i molitvi koje stvaraju pozitivnu energiju.

Sol, zvono, voda...

Dio tog ozračja možemo stvoriti i danas iskoristimo li sačuvana znanja. Energetsko čišćenje prostora, kaže Sanda Mesek, najvažniji je korak pri uređenju doma i treba prethoditi svim drugim zahvatima. Ono je poput gradnje na zdravim temeljima. Čistiti možemo različitim metodama, koristiti jednu ili više njih, rijetko i temeljito ili često i pomalo.

U feng shuiju metode čišćenja povezane su s elementima u prirodi. Sol pripada zemlji i, posuta po prostoru, upija negativnu energiju. Vatra, primjerice ona sa zapaljenih svijeća, sagorijeva negativnosti. Paljenje određenog bilja, poput tamjana i kadulje čiji mirisi prožimaju prostor, pripada zraku, a zvuk metalu. Zvuk zvona, koja se često koriste u čišćenju, raspršuje ili reže negativnu ustajalu energiju, dok je posvećena ili energizirana voda ispire.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci