Dom u skladu s feng shuijem

Feng shui ne čini samo estetsku razliku već u prostor unosi pozitivnu i opuštenu atmosferu, što se odražava na svima koji u njemu borave. U tako uređenom domu osjećat ćete se ugodnije i sretnije i lakše ćete ostvarivati svoje želje i ciljeve. Uz pomoć jednostavnih savjeta, uvedite male promjene već danas

Dnevna soba

Dom je odraz nas samih i ima velik utjecaj na naše raspoloženje, vitalnost, imunitet i zdravlje. Dom nas hrani, njeguje i čuva. Uzrok našeg dobrog ili lošeg zdravlja u fizičkom, psihičkom i emocionalnom smislu nalazi se upravo u ta četiri omiljena zida.

Jedna od najvažnijih prostorija u domu je dnevna soba. U njoj primamo goste, priređujemo zabave, opuštamo se nakon posla, gledamo televiziju. S obzirom na brojne energije koje se u njoj susreću, logično je da bude najveća prostorija. Kako bi chi energija slobodno kolala, ne pretjerujte s glomaznim komadima namještaja, teškim tkaninama i presvlakama.

Naslonjače ili trosjed razmjestite tako da potiču društveni i obiteljski sklad, da upućuju na međusobnu interakciju, a ne da budu usmjereni u jednu točku, primjerice u televizor. Najpovoljnije je da su postavljeni na sjeverozapadu, a gledaju prema jugoistoku ili postavljeni na zapadu, a gledaju prema istoku. Želite li stvoriti opuštenu atmosferu, odaberite mekano i zaobljeno pokućstvo. Televizor neka bude što dalje od naslonjača, a njegov negativan utjecaj ublažit će zelene biljke zaobljenih listova.

Blagovaonica

U mnogim domovima dnevna soba je ujedno blagovaonica. U tom slučaju taj prostor treba održavati posebno čistim i urednim te stvoriti opušteno i energetski protočno ozračje koje istodobno omogućuje smirenje potrebno za dobru probavu, ali i društvenost potrebnu za skladne obiteljske odnose.

Osvjetljenje u blagovaonici neka bude fleksibilno, tako da jednim pokretom možete prigušiti svjetla i stvoriti romantičnu atmosferu. Oblik stola također pridonosi ozračju. Za obiteljske objede najprikladniji je drveni ovalni stol. Ako je blagovaonica na istoku, svjetlije zelene nijanse dobre su za održavanje živahne i svijetle atmosfere, a jugoistok dobro podnosi tamnije zelene i plave nijanse, pod uvjetom da ima dovoljno prirodnog svjetla.

Obojite zidove u ružičaste nijanse ili čak boju hrđe ako se blagovaonica nalazi na zapadu, dok sjeverozapadu pogoduju sivi i bijeli zidovi s crvenim i srebrenim detaljima na pokućstvu.

Kuhinja

feng suiU istočnjačkoj medicini hrana je često integralni dio liječenja pa je položaj kuhinje veoma važan. Smjer u kojem gledate dok kuhate utječe na jelo koje spravljate – jug će povećati vaš entuzijazam za kuhanjem, dok je sjever najlošiji izbor. Ako za vrijeme kuhanja gledate prema istoku, on je povoljan za zaposlenost, aktivnost i praktičnost, dok zapad smiruje i dobar je za perfekcioniste. Stoga bi feng shui u kuhinji trebao bi biti usklađen s energijama kuhara ili kuharice.

Također, preporučuju se namještaj i površine koji se lako čiste i održavaju, a idealno je drvo jer propušta chi energiju. Budući da je kuhinja prostor u kojem se na relativnom maloj površini susreću dva suprotna elementa – voda (sudoper) i vatra (štednjak), da bi bili u idealnom položaju, ne bi trebali stajati tik jedno uz drugo. Ako između njih ne možete postaviti drvenu radnu površinu, poslužite se malim feng shui trikom pa između njih smjestite teglicu sa zdravom zelenom biljkom. Štednjak, koji simbolički predstavlja stvaranje života, održavajte čistim i urednim kako bi poticao dobro zdravlje.

Spavaća soba

Budući da u krevetu provodimo najviše vremena na jednome mjestu, uređenje spavaće sobe idealan je način da se uskladimo s prirodnim strujanjem chi energije koje će biti od pomoći i u drugim segmentima života. U idealnom slučaju spavaća soba smještena je podalje od ulaznih vrata kako ne bi bila izložena buci i drugim vanjskim utjecajima. Izbjegavajte oštre uglove, pokućstvo kvadratnog ili pravokutnog oblika, staklo, metal i mramor jer ubrzavaju chi energiju, te biljke šiljastih listova. Ako u stanu nemate dovoljno prostora za ured, radni kutak nikako nemojte smjestiti u spavaću sobu, za to je prikladniji dnevni boravak.

Udobni krevet s uzglavljem smještenim uza zid na kojem nema prozora izvrstan je feng shui jer tijekom noći pruža simboličku zaštitu, što pridonosi opuštanju, boljem snu i naposljetku većoj zalihi energije. Izbjegavajte krevete koji ispod madraca imaju sanduk za skladištenje stvari, a ako ga imate, neka to bude posebno uredan prostor u koji spremate isključivo posteljinu.

Za bračne parove nije pogodan krevet sastavljen od dva odvojena madraca, a isto se odnosi i na posteljinu. Ukrasni predmeti neka budu u paru – slike, svijeće ili stolne svjetiljke – i valja ih smjestiti u jugozapadni dio sobe. Zajednička fotografija sretnog trenutka ili slika s vjenčanja iznad uzglavlja također je dobar feng shui. Imate li problema s emocijama, uklonite ogledala ili ih tijekom noći prekrijte. Dok spavamo, ogledala odražavaju našu vlastitu chi energiju i tako ometaju proces rješavanja starih osjećaja, a remete i prirodnu energiju sna.

Savjetuju se ugradbeni ormari jer nemaju oštre rubove koji režu chi energiju, a imaju dovoljno mjesta za odjeću. Ovisno o tome želite li pojačati romantični ambijent ili u sobu unijeti spokoj, odaberite crvenu boju ili nježne pastelne nijanse.

Kupaonica

Iako je kupaonica često smještena pokraj spavaće sobe ili je u njezinu sklopu, to se smatra nepoželjnim jer voda, element koji prevladava u toj prostoriji, može otežati protok energije. To se dodatno pojačava ako nema dovoljno prirodnog svjetla i svježeg zraka. Teže i vlažnije ozračje iscrpljuje zdravu energiju pa zato vrata kupaonice držite zatvorena ili ulaz sakrijte zavjesom.

Zahodska školjka je mjesto otjecanja pa je dobro da bude što neupadljivija, smještena podalje od ulaznih vrata, po mogućnosti zaklonjena zidom i spuštene daske. Prilikom uređenja kupaonice izbjegavajte morske motive koji simboliziraju bogatstvo jer će vam ono stalno „bježati“ iz kuće. Za pojačani protok energije ukrasite kupaonicu lisnatim biljkama kojima pogoduje vlaga, a koje stvaraju svježu zdravu energiju.

Irena Lučić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci