Detoks prostora

Katkad nije dovoljno prostor samo očistiti od suvišnih stvari i prljavštine. Da bismo se u svojem domu osjećali dobro, treba očistiti i energiju prostora. Što god se događa u vaša četiri zida, to dugoročno utječe na vas. Kako bi vaš dom odisao pozitivnim vibracijama, poslužite se drevnim običajima i ritualima

O elementima i postupcima pročišćenja

Prije nego što odaberemo najbolju metodu za pročišćenje svojeg prostora, dobro bi bilo upoznati sve koje nam stoje na raspolaganju. Pet osnovnih metoda vezano je uz pet elemenata (u kineskoj metafizici): vodom, drvetom, vatrom, zemljom i metalom.

Test provjere energije u prostoru

Metoda elementa vode. Služi ponajprije za pročišćenje (zaostalih) emocija. U postupku se upotrebljavaju: pročišćena, sveta ili energizirana voda. Najjednostavniji način za pripremu energizirane voda jest da se izvorska ili flaširana voda nekoliko sati ili dana, u poklopljenoj staklenoj posudi, ostavi vani kako bi upila sunčevu svjetlost. Neki new age praktičari često u tu vodu stavljaju i prirodni kvarcni kristal, za koji se tvrdi da pojačava energizaciju vode.

Energiziranom vodom zatim se ukrug prska prostor. Neki praktičari umjesto prskalice imaju stručak bosiljka. Varijacija ove metode je upotreba Bachovih cvjetnih kapi koje se dodaju u vodu jer djeluju na određene emocije. Bachov Rescue remedy je, na primjer, dobar izbor za pročišćenje straha. Naravno, mogu se upotrebljavati i različita eterična ulja. Posebna pročišćavajuća svojstva imaju kadulja, bosiljak, timijan, bor i eukaliptus.

Metoda elementa vatre. Vatra se primjenjuje kada želimo prekinuti stare navike i način života. Smatra se da metode tog elementa djeluju najsnažnije i da vatra prostor brzo oslobađa starih obrazaca, tuge i straha. Metoda vatre podrazumijeva uporaba svijeća i pročišćenje uz pomoć soli i alkohola (pospe se preko soli i zatim zapali). Ovo drugo zahtijeva velik oprez (opasnost od požara), stoga neću navoditi detalje.

Za čišćenje svijećom potrebna je svijeća koja može gorjeti 24 sata. Ona se prvo nosi po prostoru tako što se pokrivaju svi kutovi. Dulje se zadržava tamo gdje se procijeni da je potrebno. Na kraju, svijeća se ostavi da gori 24 sata, ali uz krajnje mjere opreza. Najbolje ju je staviti u duboku staklenku koja se ne može prevrnuti.

Metoda elementa zemlje. Ovaj element primjenjuje se u prostorima koji su dugo bili napušteni, u kojima je netko živio prije nas te kod svih kroničnih problema, pa i zdravstvenih. Materijali su prirodni kvarcni kristal i sol, a mogu se primjenjivati odvojeno ili zajedno. Sol treba biti morska, najbolje nerafinirana i nejodirana. Može se posuti po prostoru (i stvarima), a zatim se ostavi da djeluje 24 sata, nakon čega se počisti usisavačem.

Jednako tako, posuda koja se upotrebljava isključivo za pročišćenje može se postaviti u središte prostora, u nju se stavi morska sol, energizirana voda i eventualno se doda prozirni kvarcni kristal. Ostavi se 24 sata, a nakon toga voda se pažljivo izlije. Za rukovanje prirodnim kvarcnim kristalom treba više vještine i (pred)znanja, pa preporučujem čitateljima da se o tome informiraju u nekoj od mnogobrojnih knjiga o kristalima.

Metoda zraka (ili drveta).
Element drvo upotrebljava se za redovito održavanje i posvećenje prostora. U tom postupku upotrebljavaju se: tamjan, kadulja, mirisni štapići i svežanj biljaka. Odaberite samo jednu biljku (ne upotrebljavaju se sve u isto vrijeme), koja se zapali u dubokoj vatrostalnoj posudi i zatim se nosi ukrug, tako da dim pokrije sve skrivene dijelove prostora, posebno kutove.

Budući da u kršćanstvu također postoji praksa pročišćenja tamjanom, odličan je izbor pozvati svećenika da prostor posveti (pročisti) umjesto vas. Malo jače pročišćenje drvetom radi se pjevanjem, bubnjanjem i/ili glazbom.

Metoda elementa metala.
Primjenjuje se kad postoji potreba za jasnoćom i razlikovanjem. Uglavnom se upotrebljavaju tibetanska zvona, ali i metalna zdjela od sedam vrsta metala, gong, pa čak i kastanjete. Tibetanska zvona imaju čist, jasan i rezak zvuk koji se dugo širi; s njima se naprosto hoda po prostoru i zvoni sve dok se ne dostigne čistoća zvuka.

Posvećenje prostora

Čišćenje prostora valja početi i završiti na ulaznim vratima ili započeti krećući se ukrug po prostoru, uvijek od istoka. Nekada je potrebno ponoviti postupak nekoliko puta, ili primijeniti dvije ili više metoda istodobno. Procjenu toga što vam je i u kojoj mjeri od pročišćenja potrebno možete (i trebate) donijeti sami. Kad se energija pročisti, može se ići i korak dalje, na posvećenje prostora.

Nitko ne zna bolje od vas kako trebate posvetiti svoj prostor i što je to što vam je u njemu potrebno. Predlažem vam kvalitete kojima možete posvetiti svoj prostor: mir, sreća, ljubav, zdravlje, koncentracija, uspjeh, volja za učenjem, harmonični odnosi...

Posvećenje se može odraditi i uz pomoć gore spomenutih elemenata (vatrom, vodom, dimom...). Neki praktičari u tu se svrhu koriste prozirnim kvarcnim kristalom koji je prethodno ostavljen na suncu nekoliko dana. Drže ga u rukama dok meditiraju, mole se, pjevaju ili vizualiziraju željenu energiju. Na kraju ga postave u teglicu s cvijećem ili na tajno mjesto, skriveno od tuđih pogleda, kako bi i dalje donosio pozitivnu energiju.

Snežana Tufegdžić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci