10 najboljih kristala za feng shui

Suptilno djelovanje kristala savršeno upotpunjuje feng shui, čineći njegove intervencije u prostoru još učinkovitijima

"Kristali i feng shui idu ruku pod ruku", kaže Andrew Pacholyk, newyorški licencirani akupunkturist i certificirani fitoterapeut s kliničkim iskustvom, specijaliziran za terapije rejuvenacije temeljene na drevnom kineskom znanju, a koji se alternativnim metodama liječenja bavi 18 godina. "Kristali su vrlo popularni u feng shuiju s obzirom na to da se njihove prirodne energije mogu upotrijebiti da se energije u našem okolišu nježno štite, čiste i hrane", objašnjava Pacholyk i dodaje da se primjena kristala u feng shuiju temelji na njihovim metafizičkim svojstvima, mineralnom sastavu, boji i obliku. Izbor ovisi o tome kakvu se energiju želi unijeti u svoju neposrednu blizinu. Ovih 10 kristala Pacholyk smatra najboljima za feng shui.

Jantar – iako nije riječ o kristalu, nego o smoli, zbog svoga moćnog djelovanja našao je mjesto na popisu – smatra se da donosi sreću i uspjeh, a na Dalekom je istoku simbol hrabrosti. Odličan je za detoksikaciju i zaštitu od zračenja (kako rendgenskog, sunčevog, kompjutorskog, tako i energija drugih ljudi).

Ametist – kamen iscjeljenja, povezuje se s transformacijom, spiritualnošću i prisjećanjem snova. Pri donošenju odluka osigurava razumnost i fleksibilnost. Umiruje um, jača vidovitost i maštu. Tijekom spavanja uklanja noćne more, a njegovim nošenjem umanjuju se bijes, depresija, tuga, nestrpljivost. Pomaže u otpuštanju.

Aqua aura – ovaj proziran kamen metalik svijetloplavog odsjaja nastaje tretiranjem gorskoga kristala (kvarca) otopinom čistog zlata, koje mu povećava vodljivost. Njegova energija može poboljšati intuiciju, mentalne sposobnosti i komunikaciju te umiriti živčanu napetost. Smatra se i da osobi koja ga koristi pomaže pokazati svoju unutarnju ljepotu te privući bogatstvo i uspjeh.

Karneol – predstavlja samopouzdanje, odvažnost, druželjubivost, poduzetnost, teatralnost. Daje preciznost, analitičnost, potiče apetit i osvještavanje emocija te jača motivaciju. Omogućava vezu s prošlošću i povijesnim događajima. Olakšava postizanje većeg uspjeha u karijeri ili osobnim pitanjima, a osobama koje meditiraju pomaže da se "uzemlje". Jedan je od najkorisnijih kristala za iscjeljenje trauma i emocionalnih povreda te uklanjanje stresa kada se oni akumuliraju u auri te manifestiraju kao tjelesni simptomi.

Citrin – osobito je koristan na radnome mjestu jer pomaže u rješavanju problema i analiziranju događaja te jača pamćenje, snagu volje, optimizam, samopouzdanje i disciplinu. Osobe čini manje osjetljivima te otvorenijima za konstruktivnu kritiku. Umanjuje tjeskobu, strah i depresiju. Usmjerava kako iskoristiti svoju kreativnu energiju. Daje unutarnji mir i osjećaj sigurnosti. Odlična je pomoć u ostvarenju ciljeva. Citrin je kamen obilja, uči kako steći bogatstvo i prosperitet, i to ne samo na materijalnom planu nego i u svim aspektima života.

Žad – od davnina se upotrebljava za privlačenje ljubavi. Smatra se kamenom zdravlja, bogatstva i dugovječnosti. Tradicionalno simbolizira pet vrlina: mudrost, pravednost, suosjećanje, skromnost i hrabrost. Osigurava emocionalnu ravnotežu, izdržljivost, ljubav, vjernost, poniznost, velikodušnost, mir, harmoniju, hrabrost, mudrost, pravednost, milosrdnost.

Lapis lazuli – kamen istine i prijateljstva. Upotrebljava se za više vodstvo, intuiciju i povezivanje s višim ja. Pomaže u donošenju odluka za dobrobit svih. Umiruje um i potiče kreativnost, uvid u snove te općenito svjesnost.

Gorski kristal (kvarc) – "kamen moći" s vjerojatno najraznolikijim iscjeliteljskim djelovanjem. Ima prirodnu sklonost harmoniji. Budući da može i primati i slati energiju, djelotvoran je za primanje i slanje vodstva. Upotrebljava se za transformaciju u liječenju te sve razine promjene. Stimulira prirodne kristale u tjelesnim tkivima i tekućinama da rezoniraju s najvišim iscjeliteljskim frekvencijama. Smatra se da jača i tjelesnu energiju i misli. Može pomoći u jasnom razmišljanju, meditaciji, pročišćavanju, spiritualnom razvoju, čišćenju aure i iscjeljenju.

Ružičasti kvarc – kaže se da otvara srce ljepoti unutar i oko osobe koja ga nosi. Njegova se nježna iscjeljujuća energija povezuje sa srcem. Savjetuje se da stavite dva – ne više! – ružičasta kvarca u područje veze u svojoj spavaćoj sobi ili blizu kreveta. Donosi snažan osjećaj ljubavi, a njegova sposobnost otvaranja srca potiče više ljubavi prema sebi te više ljubavi u intimnoj vezi.

Crni turmalin – jedan je od najboljih kristala protiv štetnog djelovanja elektromagnetnih valova. Štiti od smoga, radijacije i svih vrsta negativne energije. Dobro ga je držati blizu kompjutora, mobilnih uređaja i utičnica. Kao uzemljujući kamen, može se upotrijebiti gdje god se osjeća da je energija raspršena i kaotična.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci