Žene i razvod braka – sve faze iscjeljenja

Razvod braka traumatično je iskustvo i svatko tko ga je doživio zna koliko mu se promijenio život, stanje svijesti, pa i neka temeljna životna uvjerenja. Stari se svijet ruši i treba pronaći snage za podizanje novoga. O ovoj teškoj temi i mogućoj katarzi nakon bračnog brodoloma piše lifecoach i terapeut Egli Ilić

Za razliku od prije, sad razvode uglavnom iniciraju žene

Prije samo nekoliko desetljeća razvod braka bio je prava rijetkost, a pogotovo su rijetki bili slučajevi u kojima bi žena ostavila muškarca. No, danas je situacija, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, ipak bitno drugačija.

Današnje društvo manje je konzervativno i manje sklono osudama, a kako je puno više žena u međuvremenu ostvarilo ekonomsku neovisnost te su mnoge osvijestile da ne moraju ostati u odnosu kojim su nezadovoljne i koji ne funkcionira, sve je više razvoda koje iniciraju upravo žene.

Prema istraživanjima sveučilišta Stanford, danas u SAD-u gotovo sedamdeset posto razvoda braka pokreću žene. Iako slični podaci za Hrvatsku zasad nisu dostupni, istraživanja koja su provedena (primjerice, Demografija razvoda u Hrvatskoj, P. Međimurec) pokazala su da što je žena obrazovanija, vjerojatnost da će se odlučiti na taj potez ako brak ne funkcionira daleko je veća.

Energetska poveznica

Unatoč tomu što je danas odluka o razvodu na mnogo razina vrlo jednostavnija nego što je bila generacijama žena prije nas, razvod braka i dalje je među najstresnijim događajima u životu, a stres u većini slučajeva, kako mogu posvjedočiti iz svoje terapeutske i life coach prakse, ne prestaje ni samim činom razdvajanja.

Naime, prilagodba na novi život, koji se često razvodom braka iz temelja mijenja, nije jednostavna, osobito ako je brak dugo trajao. Često u takvim slučajevima dugo nakon njegova okončanja žene osjećaju razočaranje, prazninu i bol.

Čak i ako su na fizičkoj razini sve razriješile, one s bivšim partnerom nerijetko ostaju energetski povezane. Što je u odnosu bilo više teških i bolnih situacija, što je više povreda među partnerima ostalo neizgovoreno, to će ta povezanost biti jače naglašena i uglavnom će i dulje trajati.

Strah od nove veze

Upravo zbog toga mnoge se žene izlaskom iz dugogodišnjeg odnosa godinama ne osjećaju spremne ući u novi odnos, te nerijetko dugo ostaju same, a neke same ostaju i ostatak života. Mnoge se žene, naime, boje krenuti ispočetka, osobito ako su u odnosu bile jako povrijeđene. Još jedan razlog jest i kroničan nedostatak samopouzdanja, što je posljedica činjenice da su te žene bile dugi niz godina u disfunkcionalnim odnosima.

Učestala je pojava da se žene dugo nakon okončanja veze ne mogu riješiti navike da same sebe promatraju očima bivšeg partnera, pa se prema sebi odnose onako kako se on prema njima odnosio pa svoju vrijednost, odluke i poteze procjenjuju iz njegove perspektive.

Čak i ako, unatoč svim strahovima, uvjerenjima i nedostatku samopouzdanja, žena počne činiti svjestan napor da upozna novu osobu i pusti je u svoj život, često se scenarij kakav priželjkuje naprosto ne događa: ili se stalno pojavljuju pogrešni muškarci, koji se prema njoj ponašaju slično kao bivši partner, ili se godinama nitko uopće ne pojavljuje.

Otisak bivšeg odnosa

To ženu može prilično frustrirati; dodatno učvrstiti lošu sliku koju je stvorila o sebi, još više joj narušiti samopouzdanje, a pogotovo je može obeshrabriti u svakom daljnjem pokušaju da se realizira kroz novi ljubavni odnos.

Novi, drugačiji odnos kakav intimno priželjkujemo ne može se ni dogoditi sve dok se same sa sobom, kao žene, ne osjećamo dobro, sve dok ne otpustimo bolan energetski otisak bivšeg odnosa te osvijestimo i transformiramo vlastite podsvjesne programe koji utječu na naše odnose i zbog kojih nam se bolno iskustvo braka i dogodilo.

žena božićPartner sličan našem ocu

Prema mišljenju većine psihologa, u svoj brak obično preslikavamo situaciju koja je postojala u obitelji u kojoj smo odrasle, pa za partnera često odaberemo muškarca koji je u energetskom smislu sličan našemu ocu. Ako je on u odnosu prema majci bio emocionalno zatvoren i hladan, ako je bio ljubomoran, te imao potrebu za kontrolom, ili se općenito prema njoj odnosio s malo poštovanja, velika je vjerojatnost da ćemo i same za partnera odabrati muškarca koji će se prema nama ponašati na sličan način.

Slično tome, ako je u odnosu s našim ocem naša majka imala ulogu žrtve te se (iz straha od društvenih osuda, vjerskih zabrana ili pak osjećaja da je nesposobna sama se brinuti o sebi i djeci) nije usudila iz njega izaći, veliki su izgledi da ćemo se i same teško odlučiti na taj potez.

Proces osvještavanja i vraćanja osobne moći

Prema iskustvu iz svoje prakse, mogu posvjedočiti da je sve veći broj žena koje, umjesto da oplakuju svoju situaciju, razdoblje samovanja odluče iskoristiti kako bi se od lošeg odnosa oporavile, vratile osobnu moć sebe kao žene te raščistile sa svim podsvjesnim programima zbog kojih se loš odnos i dogodio. Jedino tako i mogu spriječiti da im se sličan scenarij ponovi; jedino tako mogu povećati izglede za bolji odnos te u budućnosti živjeti bolje i kvalitetnije.

Proces osvještavanja i vraćanja osobne moći nije jednostavan, pa se unatoč brojnim tehnikama koje nam stoje na raspolaganju odvija brzinom koju smo same spremne prihvatiti. Osvještavanje se odvija u slojevima, malo-pomalo, iznenadnim uvidima  koji se događaju kad ih najmanje očekujemo, a spoznaje do kojih dolazimo ponekad nas mogu i zapanjiti.

Gledajući se očima bivšeg partnera stvorile smo lažnu sliku o sebi

U takvome procesu često znamo shvatiti da odluke koje smo donijele u vezi s brakom, a zbog kojih si možda najviše zamjeramo, nismo ni mogle donijeti drugačije jer smo bile uvjetovane duboko ukorijenjenim programima, a postaje nam jasno i zašto smo u svoj život uopće privukle muškarca koji se prema nama ponašao na neadekvatan način. Odjednom nam, međutim, postaju jasni i njegovi motivi, te smo u stanju razumjeti podsvjesne potrebe koje je i sam muškarac u tom odnosu pokušao zadovoljiti.

Takve spoznaje, iako neugodne, zapravo su duboko katarzične jer, kad sagledamo cijelu situaciju iz te perspektive, shvaćamo da nas povrede, koliko god teške i duboke bile, odjednom puno manje bole pa bivšem partneru sada, kad ga razumijemo, puno lakše opraštamo, a time se konačno oslobađamo i energetske vezanosti uz taj odnos.

U takvim okolnostima puno lakše otpuštamo i lažnu sliku koju smo, gledajući se očima bivšeg partnera, stvorile o sebi; postajemo sposobne same sebe pogledati na potpuno nov način i konačno dopustiti ženi u sebi da se izrazi u svoj svojoj ljepoti.

Živjeti punim plućima

Zbog goleme količine energije oslobođene u procesu osvještavanja mnoge žene nakon nekog vremena imaju osjećaj kao da ih je zapljusnuo snažan energetski val. Sada imaju potrebu nadoknaditi sve ono što su u braku propustile, sve što prije, zbog izostanka partnerove podrške ili drukčijih interesa, bračnih obaveza ili drugih razloga nisu mogle ili stizale.

Odjednom žele živjeti punim plućima: izlaziti, zabavljati se, upoznavati nove ljude. Žele otputovati na nova mjesta i istraživati nove svjetove, baviti se stvarima koje vole i vesele ih, stjecati nova znanja i svladavati nove izazove, a često i posvetiti se karijeri koju su prije možda zapostavile.

Sada odjednom mogu sve što požele, a sama činjenica da se za ono što rade ne moraju opravdavati, nikome ništa ne moraju objašnjavati ni pristajati na bilo kakve kompromise daje im novo iskustvo slobode, koja postaje bitan faktor u njihovim životima. Na neki se način iz temelja mijenja i filozofija života.

Ono što tražiš - traži tebe

Njihova novostečena neovisnost i snaga, nesputan duh, kao i vibracija ženstvenosti i seksepila kojim takve žene zrače, muškarcima postaju zanimljivi. Međutim, nakon što su prošle teško iskustvo braka i bolan proces osvještavanja; kad su ojačale iznutra te spoznale svoju stvarnu vrijednost i ljepotu sebe kao žene; nakon što su iskusile život iz pozicije slobode one više ne mogu pristati na bilo kakve odnose. Žene tada traže istinskog partnera, nekoga tko će im biti podrška u životu i tko će s njima dijeliti i ciljeve i put.

Ponekad, dok čekamo da se takva osoba pojavi u našem životu, mogu proći i godine, a to nas na trenutke može obeshrabriti i navesti na preispitivanje svojih vrijednosti i stavova. No, poznato je da svijet energija u kojemu se duše prepoznaju vibracijski ne zna za godine i u njemu se stvari često događaju mimo razuma. „Ono što tražiš, traži tebe“, riječi su poznatog sufijskog mistika i filozofa Rumija, pa će, prije ili poslije, u trenutku kad za to budemo istinski spremne i koji je za nas najbolji, onaj kojeg tražimo pronaći nas.

Egli Ilić, lifecoach i terapeut

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci