Žena je najvažnija komponenta u razvoju muškarca

Četiri su arhetipska stupnja razvoja muškarca. Prema njima možete otkriti i na kojem ste vi stupnju razvoja žene u sebi...

Eva i anima

Eva je rekla zmiji "vodi me u napast jer želim znati". U šamanizmu, šaman se odijeva u ženu kako bi preko nje došao do duhovnog svijeta, a u jogi, jogin transformira shakti ili žensku energiju kako bi mogao dosegnuti prosvjetljenje.

Žena je najvažnija komponenta u razvoju muškarca, a ženin je pak zadatak transformacija animusa ili muške nesvjesne komponente, koja može biti potisnuta u obliku sirovih muških karakteristika a to su kontrola, nasilnost te negativna logika koje se pretvara u projekciju. Proces prevladavanja animusa kod žena znači ili traženje takve muške osobe ili preuzimanje u svojoj karakter ove inferiorne strane muškosti pa postaju kritične, sklone kontroli.

Muško u ženi, ženstveno u muškarcu

Potpun razvoj žene simbolizira proročica Delfi, u kojoj je potpuno integriran animus. Žena katkad ima prenaglašen animus, tako da joj taj arhetip daje mogućnost oslanjanja na intelekt, ali obično su zaključci negativni, odnosno pesimistični, ili pak beskrupulozni i bez empatije. Najčešća obrana je poricanje.

Ženstveno u muškarcu povezano je s tamom i obrnuto. Nije to lako prihvatiti, tama je ono što mi doživljavamo kao zlo, no to je zapravo naša uvjetovanost, vezanost za ono što ne postoji kako bismo time pobjegli od sebe. Žena danas nosi opterećenje Eve i njene projekcije, koja je obilježava mitološki i religijski. Kao dio tog mita, žene danas govore jedna protiv druge. Ne vjerujući u sebe, slijede mit tako da etiketiraju druge žene, zaboravljajući da tako samo slijede mušku inferiornost.

U duhovnom napretku anima je jako bitna, ona je vodilja do duhovnog svijeta, a ako je nešto društveno sankcionirano, onda to znači da se tamo skriva ono tajnovito ono što je dobro za čovjeka. Žena kao arhetipska slika u muškarcu predstavlja stupnjeve razvoja: od čovjeka koji se poistovjećuje s masom, religijom i nacionalnošću do individuacije ili samoostvarenja.

Četiri stupnja razvoja muškarca

Četiri su stupnja razvoja anime: Eva, slika majke, biološke ili univerzalne, one koja pruža sigurnost i ljubav. Predstavlja sve instinktivno, čulno i primitivno. Pod ovim utjecajem anime - Eve, muškarac ima veliku ovisnost o ženama. To su većinom alfa-muškarci koji su orijentirani poduzetništvu.

Drugi stupanj je Helena. To je erotska, idealizirana, romantična, kolektivna slika seksualnosti. Kada je muškarac pod njenim utjecajem, on je zavodnik poput Don Juana.

Treća faza je Djevica Marija, predodžba produhovljene žene koja naglasak stavlja na emocije. Stoji nasuprot erosa i tu fazu možemo usporediti s transformiranim erosom koji se ne manifestira kroz strast, već je muškarac sposoban za više različitih emocija. Muškarac je pod ovim utjecajem sposoban za duhovnost, za iskreno prijateljstvo, ženu promatra nezavisno.

Sofija je nositeljica mudrosti i posljednja razina integracije anime u muškarca te simbol njegova emocionalnog otvaranja – u njoj je oličen konačan vodič k unutarnjem životu. Takav muškarac razvija kreativnost u umjetnosti, životnu filozofiju, sklonost meditaciji u kojoj je muškarac integriran. Takva faza muškarca je rijetka.

U ovim klasičnim likovima žena može vidjeti u kojoj je ona fazi razvoja, odnosno koji je muškarac privlači, jer na toj razini je i njezin nesvjesni animus ili muškarac.

Nikola Žuvela, www.vedski-jyotish.net

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci