Zašto se bojimo sreće?

Britanska spisateljica i pjesnikinja Nikita Gill svoja je djela prije svega namijenila ženama koje sumnjaju u svoju vrijednost jer se i sama borila s takvim osjećajima. U ovom kratkom tekstu progovara o strahu s kojim smo se svi barem jednom u životu sreli…

Glas sumnje

Sretni ste. Istinski sretni nakon toliko godina i napokon osjećate stabilnost za kojom ste godinama žudjeli. Napokon od života dobivate ono što vam treba i nakon dugo vremena osjećate se blaženo. No iz nekog razloga ne možete se riješiti osjećaja da to ne zaslužujete. Neki glasić u vašoj glavi neprestano ponavlja: "Ne, ti ne zaslužuješ ovaj posao, ovaj stan, ovu ljubav. Sve će poći po zlu, vidjet ćeš."

Strah od sreće vrlo je stvaran. On pogađa one koji su puni života sve dok se ne dogodi nešto neočekivano te sve što smo mislili da imamo odjednom neočekivano nestane. Strah od sreće pogađa perfekcioniste, radoholičare, žrtve zlostavljanja, ali iz različitih razloga svi smo se u jednom trenutku zapitali: "Zaslužujem li biti ovoliko sretna? Hoće li mi ovo uskoro biti oduzeto?" 

Zašto se to događa?

Psihološki gledano, to proizlazi iz sumnje u vlastitu vrijednost. Riječ je o "zasluživanju". Toliko slušamo da je svijet nepravedno mjesto da počinjemo vjerovati da sreća koju dobivamo nije zaslužena te postajemo sumnjičavi kad se nađemo na dobrome mjestu i kad imamo snažnu potporu. 

No ne zaboravite - VI ZASLUŽUJETE BITI SRETNI!

Da, svijet je nepravedno mjesto. Da, stvari vas neće uvijek činiti ovoliko sretnima kao u ovom trenutku, ali strah od sreće i uvjerenje da je ne zaslužujete proročanstvo je koje će se ispuniti. Borili ste se tijekom života, doživjeli mnogo boli i patnje te niste zaslužili tugu koju ste osjećali. Sreća koju ste pronašli ne može se ni usporediti s količinom boli s kojom ste se suočili. Zato zaslužujete biti sretni.

Zaslužujete biti još deset puta sretniji nego što ste trenutačno. Zaslužujete pronaći toliko sreće da ne znate kamo biste s njom. Zaslužujete biti sretni kamo god krenuli.

Izvor: thoughtcatalog.com

Pripremila Tena Ožegić

Ostali članci