Zašto sam ostala u nesretnoj vezi

"Ljudi imaju sklonost pamtiti nasilje kojem su bili izloženi više nego nježnost. Što ostaje nakon poljubaca? Rane ipak ostavljaju ožiljke", rekao je Bertolt Brecht. Zašto ostajemo u lošim ljubavnim vezama, pitala je terapeutkinja Akirah Robinson koja pomaže ženama nakon bolnih rastava. Evo što su joj odgovorile

Zašto smo ostale?

"Vjerujem da sve žene imaju hrabra srca. Moja misija je da se za to svuda čuje", riječi su Akirah Robinson, mlade žene neobična zanimanja - ona je terapeut koji pruža podršku parovima koji se rastaju. Tako je i bila u prilici zabilježiti iskustva žena koje su bile ne samo nezadovoljne vezama, već su trpjele i nasilje.

"Bila sam u nasilnoj vezi četiri godine, preživjela sam i znam kako oslobađa bijeg iz takvog odnosa, kao što znam koliko mi je puno vremena trebalo da smognem snage i okončam to. To uopće nije rijetkost, mnogo žena ostaje u lošim vezama iz različitih razloga. Odlučila sam stoga zamoliti nekoliko njih da podijele s nama zašto su ostale u lošem odnosu dulje nego što su i same znale da ne trebaju", piše Akirah.

1. Htjela sam uspjeti.
Ostala sam u nezdravom odnosu jer nisam željela da me vide kao neuspješnu ženu. Težim uspjehu na svim životnim poljima i želim da se drugi ponose mnome. Mislila sam, ako se budem više trudila, više stvari praštala ili više trpjela, na kraju će sve biti u redu, kao i u bilo čemu drugom. Trebalo mi je mnogo vremena da shvatim da ne uspijevamo tamo gdje nikad i nismo trebali uspjeti.

2. Mislila sam da će loše razdoblje proći.
Nisam prekinula vezu jer sam zaista mislila da će sve loše proći. Bili smo zajedno sedam godina kada je on dobio anksiozni poremećaj. Dala sam 110 posto sebe u dvije godine, ali on više nije bio sretan. Tada sam jednostavno morala otići kako bismo oboje dobili novu priliku za sreću.

3. Voljela sam ga silno i mislila da će ga moja ljubav promijeniti.
Bila sam u nezdravom odnosu dulje nego što je trebalo zato što sam ga voljela i mislila da će ga moja ljubav promijeniti, ma koliko to naivno zvučalo. Često je mijenjao raspoloženja, ali ja sam mislila da će mu moja ljubav i podrška pomoći da se promijeni. Međutim, nikada nije bilo dovoljno. I s vremenom sam shvatila da moram otići prije nego što izgubim sebe s nekim tko me nikada ne bi volio onako kako ja volim njega.

4. Trebalo je...
Ostala sam jer je "trebalo". Ostala sam zbog djece. Ali otišla sam kada sam shvatila da se može dogoditi da i moji sinovi nauče ne poštovati žene jer sam mu dopustila da me tretira s nepoštovanjem.

5. Bojala sam se.
Glavni razlog mog ostajanja je bio golemi strah od odlaska. Bojala sam se budućnosti, bojala sam se ponovo biti sama, bojala sam se da nikada neću upoznati nekoga i da ću ostati sama. Ostala sam jer sam se zbog njega osjećala čudnom i toliko teškom da me nitko nikada osim njega ne bi volio ili me uopće trpio.

6. Primorala me životna situacija.
U takvoj vezi ostala sam dulje nego što bi trebalo jer se nisam mogla vratiti roditeljima i nisam imala gdje živjeti.

7. Ta je veza za mene postala normalna.
Ostala sam u nezdravom odnosu jer je postao poznato mjesto, postalo mi je normalno da sam tu gdje jesam. To je bilo sve što poznajem i previše sam se bojala nepoznatog da bih tu vezu prekinula.

8. Mislila sam da će me zavoljeti.
Mislila sam da ću ga moći navesti da i on mene voli. Imala sam 20 godina, uložila sam mnogo truda i godina u tu vezu i bilo me je strah da propadne. Nije bilo nasilja, ali veza je bila jednostavno... Pogrešna. Kada smo prekinuli, upoznala sam svog sadašnjeg muža.

9. Mislila sam da nisam dovoljno vrijedna.
U nezdravoj sam vezi ostala predugo zato što mislila da nisam vrijedna toga da se netko prema meni bolje ophodi.

10. On je bio moja prva ljubav.
U lošoj vezi ostala sam dvije godine dulje nego što sam trebala samo zato što je on bio moja prva ljubav. Bio je divan i šarmantan kad nije spavao s drugima meni iza leđa. Čak sam mu i vjerovala više nego onima koji bi mi pokušali ukazati na problem, što je velika pogreška. Ali kada sam ga konačno ostavila, osjećala sam se slobono poput ptice.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci