Voljeti nakon razlaza

Rastava braka je za svaku ženu vrlo bolna činjenica. No, dogodi li se, to nije kraj života. Štoviše, može biti tek početak. Ako je vaše traganje za identitetom bilo odbačeno zbog brojnih zahtjeva koje nameću suprug i djeca, nanovo slobodna žena dobiva mogućnost da otkrije tko je, što doista želi te da iskaže svoje potencijale i vrijednosti

Jedna od najgorih emocionalnih kriza u životu žene zacijelo je rastava. Iako je danas postala socijalno prihvaćena u slučajevima kada se ne može naći bolje rešenje za nesuglasice u braku, rastava ostavlja velike modrice na duši svake žene, koja je i dalje obilježena. Kad udovica ostane bez muža, svi se sjate u pomoć, dok rastavljenu ženu svi izbjegavaju. Telefoni više ne zvone i, umjesto da budu puni suosjećanja, „prijatelji“ se povuku s nijemom porukom: promašila si i moraš platiti cijenom vlastite izoliranosti.

Korak naprijed

Usamljenost je jedna od najvećih prepreka i rana koje nastaju poslije rastave. Usamljenost rastavljene osobe razlikuje se od bilo koje druge usamljenosti jer se ta osoba mora suočiti s time da sama mora izgraditi cijeli svoj život nanovo. Mora se pomiriti s činjenicom da su je mnogi oženjeni prijatelji i prijateljice napustili. Rastavljena žena je ogledalo za pukotine drugih brakova. Ona mora naučiti upoznavati nove ljude, muškarce i žene, uz to što mora riješiti i novčane probleme te probleme vezane uz podizanje djece.

Jedini način da kao rastavljena žena uživate u životu jest da prihvatite da ste rastavljeni, da živite život takav kakav je sada, a ne da svoje samačko stanje shvatite kao negativno razdoblje iščekivanja nove veze.

razvodOsjećaj krivnje jer 'nisam uspjela'

Rastavljenoj ženi najteže je prebroditi osjećaj krivnje zbog toga što brak nije zauvijek opstao. Srećom, danas se na rastavu ne gleda kao na životni promašaj, na nešto čega se treba stidjeti, već kao na hrabri korak naprijed prema mirnijem i zadovoljnijem životu. Bolja je dobra rastava nego loš brak. Loš brak nije dobar ni za muškarca ni za ženu jer remeti psihofizičko zdravlje partnera, a djeca mnogo više pate gledajući roditelje koji se svakodnevno ne podnose. Djeca uče loš model zajedničkog života i prema tom modelu vjerojatno će živjeti i u obitelji koju će sama zasnovati.

Baš kao iz škole, i iz braka se izlazi s diplomom. Svaka rastavljena žena vremenom uz određeni napor može izgraditi zadovoljavajući stil života. Da biste to postigli, treba prihvatiti izazov i biti otvoren za nova iskustva. Jer zadovoljavajući samački život nema veze s vašim godinama, ali ima veze sa stanjem vašeg duha.

Ispunjena i sama

Rastava vam daje šansu za novi život, drukčiji i bolji. Međutim, o vama ovisi hoćete li ga ostvariti. To možete postići ako budete pozitivni i ako razvijete nezavisni duh. Samački život ima fantastičnih prednosti kao što su sloboda, neovisnost, samostalnost. Imate radost koju donosi saznanje da vi raspolažete svojim novcem, snalazite se u životu kao neudana majka, provodite vrijeme onako kako vama odgovara.

Život je proces, a ne dano stanje. Kao neudana žena, morat ćete se sukobiti sa svim onim čemu vas je kultura učila u smislu ispunjenja kroz brak. Ako ste se voljni uzdići iznad sindroma „sirota ja, nisam udana“, onda znajte da postajete zreli, da ste sve bliži samoispunjenju.

Podrška okoline

Ako se ne možete koncentrirati, osjećate nespokoj, uspaničeni ste i uplašeni od samoće, ne stidite se toga što vas muči i ne pokušavajte se na silu pribrati. Jednostavno prihvatite to stanje i zatražite podršku obitelji ili prijatelja koji vas nisu napustili.

Ne oklijevajte, sad je pravi trenutak da se oslonite na nekoga. Nemojte pasivno čekati da vas se netko sjeti, nego sami izaberite odgovarajuće društvo. Potrebna su vam nova poznanstva. Najsretnije žene su one koje poslije rastave uspostave novu mrežu prijateljstava s drugim neudanim, tj. neoženjenim osobama. Osim o restoranu gdje se mogu sresti ljudi za druženje, razmislite i o drugim mjestima u svojem okruženju kao što su tečajevi, radionice, poetske večeri i slično.

Dio života rastavljene žene sastoji se od toga da nauči biti sama. U početku je teško, ali poslije žena nauči kako to vrijeme najbolje iskoristiti za sebe, svoje potrebe i uspavane talente.

 

Model: Iris C. (Midikenn)

 

 

 

Vanja Govorko

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci