Vođenje ljubavi kao meditacija

Tantričko vođenje ljubavi znači biti ovdje i sada, potpuno se opustiti, usredotočiti na disanje i kruženje energije. A sad mala provokacija: ne uspijete li ovaj tekst pročitati opušteno i do kraja, još niste spremni za tantru...

Nema ničeg ljepšeg od vatrometa nove ljubavi. Onog slatkog razdoblja kad mislite da ste upoznali gospodina Pravog te svaki trenutak želite provesti u njegovu naručju. Kad ste razdvojeni, neprestano mislite jedno na drugo, a kad ste zajedno, kemija je neodoljiva: osjećate se kao da vas toj osobi privlači neki nevidljivi magnet. Mogli biste sate i sate provesti ljubeći se, dodirujući, vodeći ljubav. Vrijeme je relativno, sati prolaze kao minute, u stanju ste cijeli dan provesti u krevetu, dišući kao jedno, gledajući jedno drugo u oči, stapajući se u jedno.

Zamka rutine

U tipičnoj se vezi, nažalost, s vremenom ta kemija postupno gasi – između partnera se stvara bliskost, ali se prorjeđuje vrijeme posvećeno vođenju ljubavi. Druge stvari postaju važnije: zajednički projekti i ciljevi, karijera, djeca, kućanske obveze. Vrijeme za seks često padne na dno liste: posvećuje mu se tek desetak-petnaestak minuta na kraju dana, nakon što je večera skuhana, suđe oprano, djeca stavljena na spavanje. Nije ni čudo što se u takvim okolnostima mnogima seks pretvara u rutinu. Nakon nekog vremena pojavljuje se i jedan od najvećih neprijatelja zdravog seksualnog života: dosada. Kako bi razbili tu monotoniju, neki parovi posežu za raznoraznim poticajima: kostimima, igračkama, igranjem uloga. No na kraju i to postaje rutina – samo različiti načini dostizanja istog cilja: orgazma.

Kao u našim poslovnim karijerama, odgoju djece te mnogim drugim aspektima života, i u seksu smo orijentirani isključivo prema cilju. Dok vodimo ljubav, često nismo ovdje i sada, već nam je um podijeljen na nekoliko različitih kolosijeka. Prije svega razmišljamo o dostizanju orgazma, o tome što ćemo sljedeće učiniti kako bismo zadovoljili partnera, ali i o tome što ćemo poslije jesti, o sutrašnjoj prezentaciji na poslu... Pri tome mislimo kako je za dobar seks potrebno uložiti puno fizičkog napora te kako će konačni cilj – orgazam – biti bolji što više takve energije uložimo. No jednom kad dosegnemo vrhunac – a često se to događa prebrzo – osjećamo se prazno, umorno, kako da smo izgubili dio svoje vitalne životne energije.

U tom začaranom krugu konvencionalnog seksa dugo se vremena nalazila i Diana Richardson, autorica knjige The Heart of Tantric Sex (Srce tantričnog seksa). No nakon što je 1979. godine postala učenica indijskog duhovnog učitelja i mistika Osha, Richardson je počela otkrivati duhovnu dimenziju seksa – tantrički seks, odnosno vođenje ljubavi kao meditaciju. „Nakon mnogih godina intenzivnog istraživanja, otkrila sam da je iskustvo tantre – iskustvo opuštanja kroz seks, umjesto stvaranja pritiska u seksu – ono što sam intuitivno tražila cijelog života“, napisala je Richardson u svojoj knjizi.

Zbog intenzivnog fizičkog zadovoljstva koje nam donosi, seks je zapravo idealni način meditacije, piše Richardson. Zadovoljstvo koje osjećamo tijekom vođenja ljubavi, potpuno zaokuplja sva naša osjetila te nas prisiljava da budemo svjesni onoga što se događa u našem tijelu u svakom trenutku. A upravo ta svjesnost seksualno iskustvo transformira u ljubav. Kad vodimo ljubav na taj način, seksualna želja među parterima s vremenom ne jenjava, kao što je često slučaj u konvencionalnim vezama. Naprotiv, ona raste, a seksualni čin postaje sve intimniji.
U tantri vođenje ljubavi može trajati satima, a da se u sam čin pritom ne uvuče dosada. Jednostavno nema žurbe jer, kako u svojoj knjizi kaže Richardson: „seksualnoj energiji potrebni su sati da bi se opustila, propupala i procvjetala“.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci