Uništavaju li današnje odnose - prevelika očekivanja?

U današnje vrijeme često imamo nerealna očekivanja od partnera. Prevelika su, kontradiktorna i obično vršimo prevelik pritisak na nekoga samo kako bismo mi bili sretni. Rezultat je potpuno suprotan onome što želimo postići. Evo kako to izbjeći i stvoriti stabilnu vezu u kojoj će oba partnera biti zadovoljna...

Podrška za koju je potrebno cijelo selo

Veze nas nadahnjuju, potiču, poboljšavaju i hrane. Hrane nas onako kako nas ljudska hrana nikada ne bi mogla zasititi. No koliko god to nismo voljni priznati, veze nisu samo leptirići i zaljubljeni osmijesi. Za vezu je potrebno mnogo truda, strpljenja, nesebičnosti i kompromisa, a lako može skrenuti u smjeru razmirica iz kojih nema povratka. Lako je okrivljavati partnera zbog njegovih nedostataka kada stvari krenu u pogrešnom smjeru. Projiciramo svoj strah i sumnju na one koje najviše volimo, umjesto da u sebi pronađemo uzrok problema, kojeg najčešće nismo svjesni.

Projekcije kao obrambeni mehanizam

Pema Chödrön, američka budistička redovnica i spisateljica naglašava kako često očekujemo od partnera da nam pruži podršku za koju je, povijesno gledajući, bilo potrebno cijelo selo. Doslovno.

Prevelika očekivanja

U modernim vezama, želimo da naš partner bude strastven, ali stabilan. Da bude naš najbolji prijatelj i naš ljubavnik - da ne spominjemo naš partner za tjelovježbu, prijatelj za odlazak u šoping, osoba od povjerenja i pratnja na putovanjima. Želimo da s nama gleda romantičnu komediju, kupuje u Zari, raspravlja o poslovnim problemima, posjeti novi moderni restoran i pozorno nas sluša kada imamo određeni problem.

Ako još niste došli do ovog zaključka - imamo nerealna očekivanja od jedne osobe. Ona su prevelika, kontradiktorna i nije u redu vršiti takav pritisak na nekoga samo kako bismo mi bili sretni. Rezultat svega je potpuno suprotan onome što želimo postići.

Jedna osoba ne može biti naše sve

Bez obzira na to koliko rado kažemo: "Zaljubila sam se u svojeg najboljeg prijatelja", naš partner je naš ljubavnik, ali ne i naš najbolji prijatelj kaže Pema Chödrön. On ili ona netko je tko nam daje snažan osjećaj pripadnosti, obogaćuje naš život kroz strast i stvara temelje za rast, kako pojedinaca, tako i veze, ali moraju postojati određene granice kada je riječ o očekivanjima. Ta osoba ne može i ne bi trebala biti naše sve.

Svi imamo "osnovno bogatstvo", kaže Chödrön, ali strah, nesigurnost i ljubomora često nam onemogućavaju da iskusimo to osnovno bogatstvo. Kada se povežemo sa svojim unutarnjim izvorom bogatstva, napokon ćemo se moći manje fokusirati na vezu, a više na sebe kao cjelinu.

Ljubav prema sebi, prvi zakon ljubavi

Sloboda za oboje

Kada si damo slobodu osjetiti svoje unutarnje svjetlo i suosjećajno prihvatiti svoje nedostatke, tada i svojem partneru dajemo slobodu. Kada smo oboje slobodni, tada nam samo nebo postaje granica.

Odvajanje vremena za unutarnji fokus pomoći će vam da stvorite divan svijet u vlastitom srcu i umu u kojem se oslobađate vanjskih navezanosti. Tada ćete se svijetu moći otvoriti iz druge perspektive, otvorenije i iskrenije, koja će se preliti i u odnose s malo truda i puno ljubavi.

Dijelite sebe sa svijetom - ne samo s partnerom. Svi zaslužuju djelić vaše svjetlosti.

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci