Uništava li vam vezu opsjednutost kontrolom?

Svi imamo potrebu s vremena na vrijeme kontrolirati svoj život, pa čak i svoje partnere. U slučaju da počnemo redovito preuzimati kontrolu, mogu nastati ozbiljni problemi u našim odnosima s drugima

Postat će im iscrpljujuće naše nametanje

To može uzrokovati neugodne posljedice jer se drugi počinju bojati da ćemo ih, ako ne udovolje našim zahtjevima, odbiti. A mi se iscrpljujemo vlastitom navikom kontroliranja svakog detalja.

Nagon za kontrolom nad drugima može proizaći iz naše vlastite tjeskobe, samodopadnosti ili kompulzivnosti. Ključ sretnih veza je biti u stanju kontrolirati svoje impulse i naučiti kako to učiniti.

1. Odsutnost uzajamnosti

Naši partneri dobivaju jasnu poruku da nam nije stalo do njih kad se usredotočimo isključivo na vlastite potrebe i želje. O važnim odlukama u vezi neophodno je planirati i o tome raspravljati sa partnerom.

Ako to ne učinimo dajemo jasnu poruku  da se stavljamo ispred njega i vrlo smo samoživi. To uznemirava našeg partnera jer zanemarujemo njegovo mišljenje i želje.

2. Neuravnotežen odnos

Naš odnos postaje neuravnotežen kada se ponašamo autokratski i preuzimamo kontrolu nad svim situacijama. Čim naš partner počne shvaćati da se usredotočujemo samo na vlastite želje i radimo stvari na svoj način, počet će se povlačiti.

Prestat će razmišljati o vezi i postat će neodgovoran. Počet će se ljutiti na nas i ostat će ljut ili uzrujan većinu vremena. To će dovesti do ogorčenosti i nezadovoljstva vezom.

3. Ogorčenost

Možda se osjećamo ogorčeno, uglavnom zato što očekujemo suradnju i zahvalnost za činjenje stvari koje smatramo najboljima. Na primjer, priredimo veliku i raskošnu svadbenu zabavu za našu kćer čak i kad je poželjela malu ceremoniju.

Prirodno, ona se uznemiri, a mi se osjećamo bijesno što se naš trud ne cijeni. Da bismo izbjegli takve situacije, moramo prestati pretpostavljati i oduprijeti se potrebi zanemarivanja tuđeg mišljenja. 

4. Narušeno razumijevanje

Odnosi obično postaju toksični kada jedan partner pokušava kontrolirati drugog i uključi se u sve njegove aktivnosti. Osoba koju se kontrolira često se osjeća neadekvatnom i smatra se nesposobnom, a partner koji je preuzeo kontrolu ima osjećaj postignuća i sebičnosti. 

Osobe koje kontroliraju u stanju su manipulirati partnerom ako im se pokuša oduprijeti i natjerati ga da se osjeća inferiorno. 

Želja za kontrolom primarni je uzrok svih neuspjelih veza. Čak i ako se čini da je sve skladno to je zbog utjecaja osobe koja sve ima pod kontrolom. Takva osoba se osjeća bespomoćno ako stvari ne idu prema njihovim željama i planovima.

Izvor: consciousreminder

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci