Učimo djecu zdravom odnosu prema tijelu i užitku

Zbog nekih reakcija roditelja djeca trajno vežu osjećaj srama uz genitalije i užitak. To se prenosi u odraslu dob i stvara ljude koji imaju problema sa seksualnošću. Prirodan odnos prema tijelu i razumijevanje prilagođeno dobi za djecu je veoma važno

Odgoj

Čak i bebe uživaju u dodirivanju intimnih dijelova tijela – iako ne znaju ništa o seksu, znaju prepoznati ugodu. Roditelji često griješe dajući im signale da to nije prihvatljivo ponašanje – umjesto da ih nauče da je u redu istraživati svoje tijelo kada su sami, govore im da je to fuj i neprihvatljivo ponašanje. Samim time, trajno vežu osjećaj srama uz genitalije i užitak. Vagina je dio tijela jednako kao lakat, ima svoju specifičnost, ali ni na koji način je ne bi trebalo stigmatizirati.

Neprepoznavanje seksualne želje u pubertetu

Uz pubertet se vežu promjene u ponašanju pod utjecajem hormona – razdražljivost, nagle promjene raspoloženja, svadljivost. Ako se možete prisjetiti tog razdoblja, možda sa sadašnjim iskustvom prepoznate simptome seksualne želje. Tijekom odrastanja nismo je bili sposobni prepoznati niti tu potrebu zadovoljiti bilo samozadovoljavanjem, bilo bavljenjem raznim fizičkim aktivnostima.

Iako većina djece u tom razdoblju počinje sa samozadovoljavanjem – zbog srama i straha da ne budemo uhvaćeni, uglavnom se koncentriramo na što brže postizanje orgazma. To se prenosi i u odraslu dob pa mnogi ljudi imaju osjećaj užitka kao nečeg lošeg i na duge staze smanjujemo vlastiti kapacitet za užitak.


Ivana Medvedec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci