Tri znaka da netkom s vama manipulira

Evo kako na jednostavan način možete otkriti je li vaš partner emocionalni manipulator

Emotivna manipulacija može biti prisutna u prijateljstvu, odnosima na poslu ili obitelji, ali često je najzastupljenija u ljubavnim odnosima. Evo koja tri znaka pokazuju da je vaš partner emotivni manipulator:

1. Stalno pokušava obezvrijediti vaše osjećaje

Jeste li nekada bili u situaciji da vas neko povrijedi, a onda vas druga strana ubijedi da pretjerujete, da niste u pravu i da su vaše emocije neosnovane? Najčešće se nakon takvih situacija ispričavamo umjesto druge strane. Ovo je taktično oružje svakog manipulatora.

Kada ste emotivno osjetljivi, a osoba zbog koje se tako osjećate mirno reagira, očekivano je da počnete sumnjati u sebe i svoje emocije. Počinjete misliti da je druga osoba u pravu, povlačite se u svoje misli i ponovo pokušavate obraditi informacije. Kada se ovakve situacije često događaju, dolazi do povrede samopouzdanja.

Isti efekt ima i situacija kada nekome otvoreno govorite o svojim emocijama, a s druge strane vas dočekaju bijes i ljutnja. Mnoge osobe će tada probuditi osjećaj krivice i potisnuti emocije, što može biti toksično po emotivno i mentalno stanje.

2. Javnost i točke prijeloma

Emotivni manipulatori kao partneri često u javnosti žele kroz "šalu" da ismijevaju i ponize drugu stranu. Najčešće to rade tako što otkriju nešto previše osobno. Dok slušate te riječi u krugu prijatelja, imate kiseo osmjeh na licu, a u trbuhu osjećaj nelagode. Ako se pobunite, sigurno vas očekuju savjeti poput - "Nemoj pretjerivati" ili "Opusti se malo".

Iako je u društvu centar pažnje i trudi se što više da zasjeni ostale, kod kuće emotivni manipulator može pokazati svoju lažnu, ranjivu stranu koja se najčešće javlja kada kod vas primjeti točku prijeloma ili sumnjičavost u vaš odnos. Najčešće se pravdaju stresom, poslom i obavezama i spremni su da vas ubijede u sve kako biste mu ponudili drugu šansu.

3. Svi su na njegovoj strani, ali protiv vas

Ovo je jedna od najsnažnijih tajnih taktika manipulatora koja će kod druge strane probuditi sumnju i strah. Zasniva se na tome da vas partner obavještava kako se svi (prijatelji, porodica, suradnici, kolege) slažu s njim da je to što ste uradili ili radite loše, pogrešno i nenormalno. Stvara se utisak da pravite velike greške u svojim postupcima i da ste sami odgovorni za sve nepovoljne situacije u emotivnom odnosu.

Emotivni manipulator u ovim izgovorima ne koristi imena, već uglavnom frazu "svi". Kada ga upitate tko su ti "svi", obično ne dobijete odgovor. Borba za svoj stav u ovom odnosu izgleda kao bitka sa vjetrenjačama, zato je jedino rješenje da se povučete i dobro razmislite da li je ovaj odnos vrijedan vašeg života, vremena i energije.

Emotivni manipulatori vam oduzimaju energiju, negativno utječu na vašu dušu, mentalno i emotivno zdravlje i odnos s njima može otvoriti i rane na duši.

Kada prepoznate manipulaciju, važno je da odgovorite na nju tako da druga strana shvati da ne želite da budete žrtva manipulativnog utjecaja. Ponekad je neke ljude, stvari situacije teško otpustiti, zaboraviti i odreći se, ali često je to jedina dobra stvar koju za sebe možemo da uradimo.

Izvor: Sensa.si

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci