Tko su naše srodne duše?

Prava srodna duša je ogledalo, osoba koja ti pokazuje sve što te sputava, osoba koja te potiče da se promijeniš nabolje, tvrdi autorica bestselera "Jedi, moli, voli" Elizabeth Gilbert...

Nije osoba koja nam savršeno odgovara

U TV emisiji Oprah Winfrey književnica Elizabeth Gilbert otkrila je da srodna duša zapravo nije osoba koja nam savršeno odgovara i s kojom živimo u idealnom skladu. "Ljudi misle da je srodna duša biće koje će im savršeno odgovarati i svi čeznu za njom. Ali prava srodna duša je ogledalo, osoba koja ti pokazuje sve što te sputava, osoba koja te potiče da promijeniš svoj život nabolje", napisala je Gilbert u romanu Jedi, moli, voli.

Nakon razvoda, Elizabeth je krenula na put kako bi otkrila novu sebe. Otišla je u Italiju, Indiju i na Bali, gdje je upoznala Brazilca Hosea (kojeg u knjizi Jedi, moli, voli naziva Filipe). Kad se to dogodilo, ona je naučila što znači pojam srodna duša. Međutim, premda su se njih dvoje kasnije i vjenčali (o čemu je pisala u knjizi Committed: A Love Story), autorica smatra da nećemo svi uploviti u bračne vode s onim kojega smatramo svojom srodnom dušom.

Katkad dođe kao uragan i ode

Naime, kako kaže, neke su veze između srodnih duša toliko snažne, intenzivne i turbulentne da jednostavno ne mogu opstati dugo. "Prava srodna duša vjerojatno je najvažnija osoba koju ćeš sresti, zato što će te mlatnuti o zid i probuditi te iz sna. Ali da dovijeka živiš sa srodnom dušom? Nema šanse. Previše je bolno. Srodne duše uđu ti u život samo da bi skinule još jedan sloj tebe a onda opet nestanu. Zahvali Bogu na tome", piše Elizabeth u knjizi Jedi, voli, moli. Slično je ponovila i u emisiji Oprah show.

"Srodna duša nikako nije netko o kome maštamo, već netko s kim smo potpuno svoji i kome možemo biti zahvalni čak i uz prvu jutarnju kavu na samom prisustvu. A katkad, budući da nas promijene, naše srodne duše ipak moraju otići iz našeg života i tako nam dozvoliti da nastavimo dalje samo svojim putem, samo sretniji i drukčiji", kaže Gilbert.

O srodnim dušama pročitajte više u članku Srodna duša, legenda ili istina?

Milica Gudžulić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci