Tipovi ljubavnika prema ajurvedi

U ajurvedi razlikuju se tri doše, tri osnovna konstitucijska tipa koji imaju i određene seksualne karakteristike...

Jeste li vata, pitta ili kapha tip, možete pronaći ovdje

Vata (zrak i eter)
Vata ljubavnik teži romantici i mentalnoj predigri i za ove tipove važne su geste poput pisanja pisama, pjesama ili priče o ljubavi. Dodir i senzualnost gode vata doši te se kao savršen uvod u seks preporučuje masaža uljem uz opuštajuću glazbu. Budući da ovi tipovi osobnosti pate od promjena u razini energije, raspoloženi su za seks onda kada su u svom vrhuncu, a to je najčešće ujutro. Kako prirodno imaju suha tijela i kožu, nakon seksa, zbog gubitka tekućine, preporučuje im se unos tekućine i revitalizujućih napitaka.

Najbolji partner za vata tip: kapha-pitta ili pitta-kapha

Pitta (vatra i voda)
Pitte su vatrene i imaju prirodnu strast i želju za vođenjem ljubavi. Međutim, njih često vodi ego i želja za samopotvrđivanjem, pa im nedostaju osjećajnost i nježnost. Seks se može pretvoriti u igru nadmetanja, pa čak katkad i u blage grubosti. Savjetuje im se da slušaju potrebe svog partnera i izbjegavaju dominaciju ili požurivanje u seksualni odnos. Pitta tipovi vole vizualne stimulacije, tako da im odgovara prigušeno svjetlo, ukrašena prostorija i dekorativna posteljina. Često se previše troše u seksu pa im se preporučuje hladan tuš nakon odnosa ili osvježavajuća pića koja će umiriti njihovu vatru. Osobe pitta konstitucije trebaju naučiti usmjeriti svoje emocije u srce, umjesto u genitalije.

Najbolji partner za pitta tip: kapha, kapha-pitta ili pitta-kapha

Kapha (voda i zemlja)
Ovi konstitucijski tipovi stvoreni su za ljubav: utjelovljuju idealne kvalitete izdržljivosti, privrženosti, senzualnosti i osjećajnosti. Žene kapha mogu biti nježne majke i odlične ljubavnice u isto vrijeme. Veoma su plodne, zbog čega su božice obično predstavljane kao kapha tipovi tijela. Međutim, ako nisu motivirane, kapha ljubavnice mogu postati lijene, dosadne i ovisne o partneru. Stalno im je potreban poticaj da razvijaju interese, istražuju novine i da se samorazvijaju.

Najbolji partner za kapha tip: svatko s entuzijazmom, strašću i motivacijom

Nekoliko principa koje trebate imati na umu:

  • Seks treba postati dio vaših svakodnevnih navika
  • Kapha doba idelano je za intimnost: noć i dva sata nakon večere
  • Siromašan i nezadovoljavajući seksualni život ima posljedice za mentalno i fizičko zdravlje, narušava vitalne energije te slabi imuni sistem. Vatta tipovi postat će nervozniji, ranjiviji, skloni strahovima. Pitta će se više i češće ljutiti, a kapha će postati posesivniji
  • Učestalost seksualnih odnosa ovisi o vašoj konstituciji i samoj sezoni – kapha tipovi češće žele seks nego vatta i pitta jer su prirodno izdržljiviji
  • Vatta tipovi žele više različitih partnera, a pitta intenzivniji i emocijama prožet odnos

Peđa Matić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci