Tantra: Vrhunski ekstatični doživljaj

Tantra se često povezuje isključivo s ljubavnim odnosom muškarca i žene, no zapravo je riječ o skupu tehnika koje su prosvijetljeni majstori kreirali da bi ljudima olakšali put prema duhovnom oslobođenju. Tantra je put povjerenja, predaje i ljubavi...

Pomoć na putu duhovnog ostvarenja

Od pamtivijeka čovjek teži sreći, blaženstvu i prosvjetljenju, a to zapravo znači dubokom intimnom kontaktu sa samim sobom. Čezne za ostvarenjem sebe kao božanskog bića duboko povezanog s Egzistencijom, Bogom, Univerzumom...

Na Istoku, posebice u Indiji, mudri, prosvijetljeni učitelji i majstori već su prije nekoliko tisuća godina tražili načine kojima bi pomogli čovjeku na putu duhovnog ostvarenja. To su činili iz duboke ljubavi i sućuti prema tražiocima koji su posrtali u tami nesvjesnosti. Stoga su prije više od pet tisuća godina u Indiji sakupljeni zapisi nepoznatih učitelja u kojima su učenicima otkrivene i darovane razne tehnike meditacije. Te su im tehnike bile glavni alati na putu prema svjesnosti...

Intimni dijalog između Šive i Devi

Dragocjeni zapisi o meditacijskim tehnikama koje su prije pet tisuća godina osmislili indijski učitelji nazvani su Vigyan Bhairav Tantra (Tehnike prelaženja s onu stranu svijesti), a riječ tantra u ovom nazivu znači: tehnika. Ukupno je u zapisima navedeno 112 meditacijskih tehnika.

Tolike međusobno različite tehnike osmišljene su iz istinske brige i sućuti učitelja prema učenicima – raznolike su kako bi najrazličitiji tipovi ljudi među njima pronašli onu ili one koje će im najbolje odgovarati.

Ali meditacijske tehnike u Vigyan Bhairav Tantri smještene su u vrlo poetski okvir – one su zapravo dio intimnog dijaloga između boga Šive i njegove ljubavne partnerice Devi.

Devi, sjedeći u Šivinu zagrljaju, postavlja svom voljenom mužu važna egzistencijalna pitanja, a Šiva joj ne daje odgovore, nego je nakon svakog njezinog pitanja poučava određenoj tehnici meditacije kako bi Devi, iskušavajući meditacije, vlastitim iskustvom došla do odgovora.

Uvod u tantru - 5 koraka

Ljubavan i poučan, pun povjerenja i predavanja

Zapisi o tehnikama sastoje se od vrlo sažetih i kratkih uputa, tzv. sutra, koje nas upućuju kako da izvršavamo određenu tehniku, određen zadatak koji će nas neizravno dovesti do oslobođenja, jer se blaženstvu, sreći i prosvjetljenju može, smatrali su drevni učitelji, prići samo neizravno. U Vigyan Bhairav Tantri vrlo je znakovit ljubavni odnos između Šive i Devi. Taj je odnos više od ljubavnog muško-ženskog odnosa, to je metafora odnosa između Učitelja i učenika.

U davna vremena smatralo se da tražilac na svom putu traženja treba naći nekoga tko će ga voditi, tko će mu ukazivati na ispravan put, nekoga tko duboko poznaje učenika i njegove prepreke, a to je Učitelj. Ako se učenik može u potpunosti predati svom Učitelju, a predavanje je najviši stupanj ljubavi, tada će moći lakše i brže svladati sve prepreke na koje nailazi na putu traženja. Stoga je dijalog Šive i Devi ljubavan i poučan, pun povjerenja i predavanja, upravo onakav kakav treba biti između učenika i Učitelja.

Tehnike disanja, opuštanja tijela, centriranja pažnje, stop-tehnike

U Vigyan Bhairav Tantri vidljivo je da su prosvijetljeni majstori pronalazili vrlo raznolike pristupe kako bi svim tražiocima omogućili da dođu u stanje meditacije – među navedenih 112 tehnika nalaze se razne tehnike disanja, opuštanja tijela, centriranja pažnje, stop-tehnike, tehnike gledanjem, korištenjem zvuka, pokretima tijela...

Suvremeni indijski prosvijetljeni mistik Osho u svojim govorima i predavanjima o Vigyan Bhairav Tantri, skupljenima u djelo Book of Secrets (Knjiga tajni), kaže:

„Ovo su najstarije, najdrevnije tehnike. No možemo ih nazvati i najnovijima jer im ništa ne treba nadodati. One su uzele u obzir sve mogućnosti, sve načine čišćenja uma, transcendiranja uma. Ni jedna jedina metoda ne treba se dodati ovim 112 tehnikama meditacije. One su stare kao planine i čini se da su vječne jer su svježe kao kapi rose na suncu. One predstavljaju cijelu znanost o transformaciji uma.“

Tantričke poze za vođenje ljubavi

Učenje tantre

Tantra je u početku označavala samo tehniku, metodu. No tijekom sljedećih stoljeća ona je postala duhovno učenje koje je poučavalo slobodu od svih umskih konstrukcija, slobodu od svih struktura. Prema učenju tantre, svijet ne treba dijeliti na više i niže, na dobro i loše.

Tantra je veliko „da“ životu kao cjelini, stoga u ovom duhovnom učenju ne postoje stroga pravila ili principi kao u jogi, ne postoje prihvatljivi ili neprihvatljivi obrasci ponašanja. Tantra poučava da se do duhovnih doživljaja dolazi bez napora, kroz opuštenost i prirodnost.

Orgazam s Egzistencijom

Jedan od najpoznatijih tantričkih učitelja Tilopa napisao je pjesmu o tantričkom doživljaju prosvjetljenja – mahamudri. Mahamudra je vrhunski ekstatičan doživljaj stapanja pojedinca s Cjelinom, to je orgazam s Egzistencijom.
U tom poetskom djelu Tilopa, među ostalim, naglašava:

„Praznina ne treba oslonca,
Mahamudra počiva ni na čemu.
Bez napora,
ostajući opušten i prirodan,
čovjek može raskinuti ropstvo,
doživjeti oslobođenje.“

Indijski mistik Osho, u svojim govorima tumači Tilopine riječi:
„Joga kaže: učini napor, a tantra kaže: ne čini nikakav napor. (...) Međutim, cijelo vas društvo uči da si namećete ovo ili ono: budite dobri, budite moralni, budite ovo ili ono... Tantra je potpuno izvan društva, izvan kulture ili civilizacije. Ona kaže da ćete, ako ste previše kultivirani, izgubiti sve što je prirodno i bit ćete poput mehaničke naprave.

Vaši prvi tantrički koraci

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci