Tajne skladnog braka

Ljubav može biti razlog za vjenčanje, ali za harmoničan i skladan brak potrebno je još mnogo toga...

Naša vizija braka i zajednice

Jedan od najvećih preduvjeta za sretnu vezu jest da znamo što partner očekuje od nas i od braka. Zašto? Svi ulazimo u brak iz različitih razloga, a pogrešno mislimo da je partnerov razlog isti kao naš. I od tog trenutka, mi govorimo različitim jezicima i ne razumijemo što se tu ima razumjeti kad je sve tako jednostavno! On treba učiniti ono što je naša vizija braka i zajednice, a on i ne zna što je to! 

Tanja se udala nakon godinu i pol divne veze. Odrasla je uz majku kojoj su dom i djeca bili centar svijeta. To je uvjerenje prenijela na Tanju i ona se brinula o djeci, uvijek su imali ručak, sve je bilo čisto, sređeno...

Marko je odrastao kao jedinac, s roditeljima koji su svaki trenutak provodili zajedno, s prijateljima, radili su isti posao, podržavali se. On je od Tanje očekivao vrijeme samo za njih dvoje, a njega nije bilo. Tanja se čudila i negodovala što on nije želio treće dijete, što želi izlaziti, što je nezadovoljan i sve manje boravi u kući. I dalje su se voljeli, ali su živjeli u lošem braku i okrivljavali jedno drugo za to.

Da su znali prije braka što je prioritet svakoga od njih, imali bi izbor - ne vjenčati se ili uskladiti očekivanja. Ništa se ne podrazumijeva. Ako želimo dobar ljubavni odnos, moramo reći što želimo.

Pomaknite granice lijepog

Riječi imaju energiju. To što je ne vidimo, ne znači da ne postoji. Ni misao ne vidimo, a neosporno je da mislimo. Često u svađi izgovorimo riječi da bismo povrijedili partnera. To se ne zaboravlja i vraća nam se kao bumerang kada nam najmanje treba. Sve što mislimo, kažemo i učinimo - ima posljedice. Sve što ne želite da sutra bude upućeno vama, ne radite svom partneru jer time pomičete granice u odnosu. Pomaknite granice u lijepom - u ljubavi i nježnosti.

Da bismo bili dobri nekome drugom, moramo prvo biti dobri sami sebi. Možemo dati samo nešto što imamo, zar ne? Neke su moje klijentice stalno nezadovoljne sobom i svojim izgledom, a očekuju od muževa da budu bezrezervno zadovoljni njima i da im govore da su lijepe.

Mirna luka

Kako da netko vjeruje u nešto u što ni sami ne vjerujemo? Prihvaćanje sebe i ljubav prema sebi preduvjet je za prihvaćanje bračnog partnera, sa svim manama i vrlinama. Tolerancija je dio dobre energije koju unosimo u brak.

Učinite sve što je potrebno da vam brak bude sretan i harmoničan. Nemojte čekati da to prvo učini vaš partner. Iz primjera se najbolje uči. Ako ne nauči ništa iz toga, uvijek imate druge mogućnosti. Stvarno mislim da je sretan razvod mnogo bolji izbor od nesretnog braka. Ako ste dali sve od sebe, a brak nije vaša mirna luka - to nije neuspjeh, nego iskustvo koje ste stekli da biste popravili grešku.

Dragana Jovanović, life coach

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci