Tajna ženske želje: Kako vratiti strast u život?

Uz brojne obaveze i svakodnevni stres, želja za seksom često pada u drugi plan, no, kažu stručnjaci, može se rasplamsati znamo li o čemu ovisi žensko uzbuđenje. Saznajte kako vratiti strast u život...

Žena konačno postaje seksualno biće jer to sama želi

Nije novost da je kroz povijest ženska seksualnost bila potiskivana i prikrivana. Smatralo se da ženina želja za seksom nije bila prirodni dio njezine seksualnosti. Žene su se predavale seksu jer je to bila njihova bračna dužnost. Nije bilo važno želi li žena ili ne želi i što uopće želi. Žene su trebale odgovoriti na suprugove želje i pritom je bilo poželjno da izgledaju lijepo.

Godinama su izvlačile svoju moć i vrijednost ovisno o tome koliko su bile poželjne suprotnome spolu, a ne osvještavanjem ili aktiviranjem svoje vlastite volje, odnosno vlastite želje za seksom. Tek se posljednjih nekoliko desetljeća taj seksualni obrazac počeo mijenjati.

„Unatrag zadnjih pet desetljeća ženska je seksualnost postala važnom sastavnicom ženinog identiteta i životnoga stila. Bračne dužnosti kao takve odlaze u ropotarnicu prošlosti, a reprodukcija više nije jedini cilj seksa. Žena postaje seksualno aktivna jer to sama želi“, kaže Maja Lipanović, splitska psihologinja i seksualna savjetnica. Time se stvara suvremeni seksualni obrazac u kojem su intima, prisnost i užitak lajtmotivi, a iz ploda takvog sjemena klijaju strast i želja.

Ženska erotska želja mnogo je složenija od muške

No, erotska želja žena je fragilna - ona varira i kompleksnija je nego u muškaraca. Manje je vezana uz biološke procese (hormone i neurotransmitere), a više uz psihu. Povezana je s time kako se žena osjeća i što se događa u njezinom životu, ističe dr. Goran Arbanas, psihijatar i seksualni terapeut.

„U situacijama stresa, depresivnosti, anksioznosti smanjuje se seksualna želja. Također, zaokupljenost nekim drugim aspektima života (npr. posao, obitelj) može utjecati da se 'zaboravi' na seks. Nadalje, seksualna želja ovisi i o zadovoljstvu vezom u kojoj se osoba nalazi, a ova je povezanost dvosmjerna - što je veća bliskost i povezanost, to će seksualna želja biti veća, ali i veća seksualna želja može učvrstiti vezu“, pojašnjava dr. Arbanas.

Koliko je važna kvaliteta veze?

Dakle, ženska seksualna želja ovisi o kontekstu – o ženinom raspoloženju ili ambijentu. To zanimljivo metaforički pojašnjava Esther Perel, belgijska psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja: „Ako žena ne voli planinariti, onda mora osjećati povezanost s partnerom da bi pristala na obilazak prirode. Ali, ako voli planinariti, onda nije važno je li joj partner taj dan 'digao živac' jer će radije odabrati ići s njim planinariti nego uopće ne ići.“

Drugim riječima, ako vaša erotska želja nije jaka, kvaliteta veze postaje odlučujući faktor. Intimnost, povezanost, bliskost postaju motivatori za seks, dok ženama koje vole seks sam po sebi kvaliteta veze nije odlučujući faktor.

Tri načina kako žene mogu početi voditi ljubav

Prema mišljenju stručnjaka, postoje tri načina kako žene mogu početi voditi ljubav. Neke žene prvo osjete fizičko seksualno uzbuđenje pa želja za seksom tek uslijedi. „To su situacije kad ženu nešto seksualno uzbudi - bilo slučajno, spontano, bilo namjerno, primjerice, čitanje ili gledanje erotskog ili ljubavnog sadržaja, korištenje vibratora, Kegelove vježbe ili ugodno milovanje partnera. Kad se žena uzbudi, s tim se budi i želja za seksom koja prije toga nije postojala“, kaže Lipanović.

Druge žene, pak, prvo osjete želju, koju potom prati uzbuđenje. Te žene na umu imaju ideju o seksu - još ne osjećaju seksualno uzbuđenje, ali im se sviđa pomisao na seks i napravit će ono što treba da se seksualno uzbude i vode ljubav. Psihologinja Lipanović daje primjer bračnog para koji petkom navečer odvaja vrijeme za sebe, odlazi na večeru, u školu plesa, a poslije toga van.

„Žena je zbog toga dobro raspoložena, osjeća se lijepom pa poželi tu večer voditi ljubav sa suprugom. S tom će namjerom, po povratku kući, ona nešto i poduzeti. Dakle, žena tijekom dana nije bila seksualno uzbuđena, nego je željela seks. Zamislite to kao da niste gladni, ali poželite palačinke, ispečete ih, stavite usta i onda nastupa: mmm…“

Neke žene imaju volju i spremne su za seks, ali ne osjećaju ni želju ni uzbuđenje. „To su žene koje su umorne od napornog dana, one koje jedva stignu misliti na seks, ali su otvorene prema ideji vođenja ljubavi. Ako se pojavi prilika, prihvatit će je“, kaže Lipanović. Ove žene nemaju problema sa svojom seksualnom željom, a njihova seksualna energija, zainteresiranost i uzbuđenje nakon nekoliko minuta počinju rasti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci