Svađu s partnerom riješite - dodirom

Sukobi su u ljubavnim odnosima neizbježni. Kada par provodi puno vremena zajedno i njihovi životi su prepleteni, sigurno će nailaziti na prepreke. Svađa s partnerom može biti stresna i može naštetiti odnosu, ako vas čini ljutitim i frustriranim. No, sukobi ne moraju nužno stvarati probleme. Zapravo, kada se njima dobro upravlja, mogu biti konstruktivni i pomoći paru da razriješi probleme

Pokušajte riješiti problem, a ne samo "pobijediti"

Psiholozi su otkrili mnoge strategije koje parovi mogu primijeniti da bi u sukobima izbjegli vrijeđanje te prišli raspravi s empatijom i voljom za rješavanje problema.

No, čak i ako znate pravi način ponašanja u konfliktu, i dalje može biti teško upravljati emocijama, pogotovo ljutnjom. Zbog ljutnje možete poželjeti povrijediti partnera, umjesto da pronađete zajedničko rješenje problema.

Konflikti su stresni, a kada smo pod stresom, često se ne ponašamo na najbolji način. Stoga je dobro započeti raspravu u smirenijem raspoloženju i prići joj s motivacijom da poboljšate odnos, ne samo da iz njega dobijete ono što želite.

Dodir oslobađa oksitocin

U novom američkom istraživanju, Brittany Jakubiak s Odjela za psihologiju Sveučilišta Syracuse i Brooke Feeney s Odjela za psihologiju Sveučilišta Carnegie Mellon, testirale su učinkovitost nježnog dodira u smirivanju sukoba.

S razlogom se vjeruje da dodir može izgladiti sukob. Prvo, ima značajan biokemijski učinak. Dodir oslobađa oksitocin, hormon koji je djeluje na povezivanje. Dodir također potiče izlučivanje endorfina.

U laboratorijskim istraživanjima, kad su sudionici bili izloženi stresu, nježan dodir smanjio je razinu kortizola i broj otkucaja srca. A kada je riječ o nježnosti u odnosima, parovi koji se svakodnevno dodiruju komuniciraju bolje i lakše rješavaju sukobe. Nježan dodir može smanjiti stres i motivirati partnere da saslušaju potrebe druge osobe.

Čudesna moć dodira

Eksperiment

Jakubiak i Feeney promatrale su 140 parova koji su se svađali u laboratorijskim uvjetima, dok su istraživači eksperimentalno manipulirali time da tijekom njihove interakcije dođe do fizičkog dodira. Prvo su sudjelovali u neutralnoj aktivnosti – gradili nešto od kocaka. Nekim parovima je rečeno da se drže za ruke dok to rade, a drugi su zamoljeni da drže u rukama neki lagan predmet (kako bi svi sudionici nešto držali).

To je također spriječilo parove u kontrolnoj grupi da dodiruju jedno drugo tijekom izvođenja zadatka. Svi parovi su potom zamoljeni da šest minuta razgovaraju o neslaganjima u svojoj vezi. Tijekom eksperimenta su snimani kamerom i ispunili su nekoliko upitnika prije i nakon rasprave.

Kako je tjelesni dodir utjecao na konfliktne rasprave?

Parovi koji su se dodirivali, ponašali su se konstruktivnije, bili spremniji na suradnju s partnerom, prihvaćali odgovornost za svoje ponašanje i iskazivali pozitivne emocije jedno prema drugome. Dodirivanje nije utjecalo na oblike ponašanja kao što je kritiziranje i obrambeni stav jer su ta ponašanja bila rijetka među sudionicima studije.

No, kada su istraživači ispitivali parove koji su bili vrlo nezadovoljni odnosom, otkrili su da su oni koji su se dodirivali bili manje skloni negativnom ponašanju od kontrolne grupe. Parovi koji su se dodirivali su i emocionalno bolje reagirali. Osjećali su manje stresa tijekom sukoba, u usporedbi s parovima u kontrolnoj grupi.

U dvije dodatne studije, sudionici su zamoljeni da zamisle kako ih partner nježno mazi po ruci tijekom konfliktne rasprave. I oni su osjećali da ih to čini manje uzrujanima.

Lakše je naći rješenje

Ova istraživanja daju zapravo vrlo jednostavno rješenje za upravljanje sukobima s partnerom, zar ne? Naravno, potrebno je malo svjesnog truda u samom početku sukoba. Ako svađa nastupi iznenada, teško se natjerati da nježno dodirnete partnera. A što je svađa žešća, to je teže promijeniti raspoloženje.

Istraživači su također naglasili da bi, kod parova koji imaju ozbiljne probleme, dodir mogao biti protumačen na negativan način, kao prijezir ili pokušaj kontrole. Ovo je prvo istraživanje koje je ispitivalo učinke dodira u kontekstu sukoba, no rezultati su obećavajući. Izražavanje tjelesne nježnosti na bilo koji način može umiriti oba partnera, zbližiti ih i umanjiti stres. A tada je lakše pronaći rješenje kojime će oboje biti zadovoljni.

Izvor: www.psychologytoday.com

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci