Što moramo učiniti da nam partner bude upravo onakav kakvog želimo?

Proces emocionalnog i duhovnog sazrijevanja zahtijeva trud, rad, volju i strpljenje. Kako bismo vam olakšali proces osobnog napretka, donosimo vam jednostavne vježbe koje će vam pomoći na tom putu vrijednom svakog koraka...

U svemu postoji redoslijed: da bismo zadovoljili svoje potrebe, moramo ih imenovati, prepoznati, izraziti; da bismo bili sretni, trebamo shvatiti što je to što nas čini sretnima, kada smo sretni i kako se tada osjećamo. A da bismo pronašli ljubav kakvu želimo, najvažniji zadatak jest odgovoriti na pitanje: kakva je to ljubav?

Naši se odgovori ne razlikuju mnogo: svatko bi želio predanog, nježnog partnera koji bezuvjetno voli, razumije, pruža podršku, odan je i pouzdan, vrijedan i sposoban, strastven i stabilan (ako ima netko tko ne bi želio ovakvog partnera, neka mi se javi – poznajem mnogo onih koji to nisu). Ipak, naša podsvjesna definicija ljubavi i s njom povezana uvjerenja vibriraju tako da u naš život dovode upravo suprotno onome što želimo (ili uopće ne dovode, ovisno o tome koliko je jak naš strah i koliko smo snažne zidove izgradili. Suočavanje sa strahovima i rušenje zidova osnovna je tema za sve samce).

Kada ipak privučemo partnera koji nalikuje našoj svjesnoj predodžbi o „pravom“, očekivanja se ubrzo mijenjaju i počinju vrijediti druga mjerila. Nerijetko se događa da ono što nam je na početku bilo vrlo privlačno, ubrzo počinjemo kritizirati (netko se zaljubi u atraktivnu djevojku, a onda mu smeta što je gledaju ili njegov humor i šarm njoj postaju neizdržive osobine u braku).

Druga je razočaravajuća pojava kada ono što nam se činilo da vidimo i što smo privukli, ispada samo uobičajena maska sasvim drugačijih osobina partnera. Tada se otvara prostor za novu zamku: ili nastavljamo zatvarati oči u očekivanju da će se partner promijeniti ili se sami počinjemo mijenjati potiskujući svoje stvarne potrebe i želje.

Utječemo na partnera na razne načine: netko dodatnom pažnjom, netko ucjenama, prigovaranjem, svađama (ova faza u partnerstvu traje najduže), tzv. „faza borbe za moć“ kada dvoje ljudi čija je prvobitna pozitivna namjera bila da budu tim i partneri, postaju suparnici, rivali, pa i neprijatelji.

Poznata je i dokazana činjenica da se emocionalni obrazac (emotivni otisak) formira u prvih šest godina života, kao i u prenatalnom razdoblju. Nakon toga sve je u životu samo ponavljanje istih obrazaca, preslikavanje otiska. U obiteljskom krugu, koji je i izvor (uzrok) njihovog nastajanja, promjene i iskoraci prema funkcionalnijim rješenjima, prema iscjeljivanju ranih trauma i povreda, kao i prema otkrivanju novih strategija ponašanja, nažalost su najrjeđa pojava.

Sljedeće područje za međusobno liječenje rana, za emocionalno sazrijevanje i iskorak jest partnerski odnos. Iza njega, roditeljstvo. U kojem god od ova tri okruženja da započne vaše emocionalno (i duhovno) sazrijevanje, procesi će zahtijevati trud, rad, volju i strpljenje... I neće biti bezbolni. Ali su siguran napredak vrijedan svakog koraka i istinski čin ljubavi prema precima, prema sebi i prema nasljednicima.

Slijede vježbe koje će vam pomoći u ovom procesu:

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci